Foto: Erik Simander/TT

Tafsade på män – nu döms kvinnan

Uppdaterad
Publicerad

En 27-årig kvinna från Västernorrland döms till dagsböter för sexuellt ofredande och förtal. Hon ska också betala skadestånd till två män som drabbats.

Under 2017 anmäldes kvinnan av flera män på en ort i Ångermanland. Männen uppgav att de blivit sexuellt trakasserade av en kvinna.

Det ene var en taxichaufför som i domstolen beskrev hur kvinnan bad om hjälp att bära ut en väska från hennes lägenhet. När han gick in i lägenheten låste kvinnan dörren och tog honom i skrevet. Beröringen var sekundsnabb, men mannen fick panik och när han försökte lämna lägenheten höll kvinnan fast honom. Han kontaktade därefter taxiväxeln och berättade att han höll på bli våldtagen. Först då släppte kvinnan ut honom.

Skadestånd

Kvinnan som är aktiv inom HBTQ-rörelsen anser att hon anmälts av männen på grund av sitt engagemang för HBTQ-personers rättigheter.

Ångermanlands tingsrätt anser att männen är trovärdiga och dömer henne till dagsböter, totalt 6 000 kronor. Hon ska också betala skadestånd till de två målsägande männen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.