Två av de stulna konstverken som nu ska återbördas till Kramfors konsthall. Foto: Kramfors konsthall

Stulna tavlor påträffade på pantbanken

Uppdaterad
Publicerad

Gitte Eidslotts tavlor som stals från Kramfors konsthall tidigare i sommar, har hittats. Någon försökte belåna de fyra konstverken på en pantbank i Gävle, men personalen blev misstänksam.
– Nu är jag bara salig över att allt fick ett lyckligt slut, säger Ninni Mellander, kulturenhetschef i Kramfors.

Tidigare i veckan kunde vi berätta om den tredje konststölden på ett halvår från Kramfors konsthall. Den här gången var det Höga kusten-stipendiaten Gitte Eidslotts konst som försvunnit. Inte mindre än fyra verk hade tjuven fått med sig.

Stölden upptäcktes 7 augusti, men nu tycks brottet vara uppklarat.

Personalen googlade

Det var när en person kom in på en pantbank i Gävle och påstod att den vunnit verken på ett konstlotteri i Kramfors som personalen fattade misstanke. De googlade efter konstnären och verken och förstod att det rörde sig om de stulna tavlorna från Kramfors konsthall.

– Jag är verkligen tacksam för den vakna personalen, som när allt stod klart även ringde polisen. De kom till platsen och höll, enligt uppgift, ett första förhör med mannen, berättar Ninni Mellander, kulturenhetschef i Kramfors.

”Lyckligt slut”

Konstverken är omhändertagna och kommer att skickas tillbaka till Kramfors.

– Hur och ner det kommer att ske vet jag inte. Nu är jag bara salig över att allt fick ett lyckligt slut, säger Ninni Mellander.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer