Teaterchefen Lena Engqvist-Forslund berättar om sexuella trakasserier på Teater Västernorrland Foto: Ylva Holmgren/SVT

”Drog ner brallorna och visade sitt kön”

Uppdaterad
Publicerad

Chefen på Teater Västernorrland vittnar om sexuella trakasserier på teatern. Vid ett tillfälle drog en manlig medarbetare ner byxorna och visade sitt kön för en kvinna.

Sju av de numer 587 namnen bakom uppropet tystnad tagning jobbar som skådespelare vid Teater Västernorrland. Länsteaterchefen Lena Engqvist-Forslund känner igen strukturen i skådespelar- och filmbranschen, om hur de högt uppsatta förövarna skyddas av sina chefer. Samtidigt ser hon stora skillnader mellan länsteatrarna och de stora teatrarna.

– Väldigt många som begår övergrepp kallas för ”manliga genier”. Men man kan inte komma och vara stor på sig på en mindre teater, säger Lena Engqvist-Forslund.

Man blottade sitt kön

På Teater Västernorrland känner Lena Engqvist-Forslund till ett fall av sexuella trakasserier, som hände för ett par år sedan bakom scenen.

– Det var en manlig medarbetare som drog ner brallorna och visade sitt kön, i någon skämtsituation som gick överstyr, och en kvinna som hade vägen förbi, berättar teaterchefen.

”Bad mig vara mer lättklädd”

Hon berättar att det är vanligt att regissörer utnyttjar sin makt och kränker medarbetare under repetitioner. Som ung skådespelare blev hon själv utsatt av en regissör vid en länsteater för drygt 30 år sedan.

– Där har jag varit med att en regissör velat att man ska vara mer lättklädd eller sagt sexistiska kommentarer. Sen förekommer det också att manliga skådespelare tafsar på kvinnliga, säger hon.

Frilansdokument förnyas

I och med tystnad tagnings genomslag kallade teaterchefen till ett möte med alla medarbetare för att uppmana den som eventuellt är utsatt att berätta. Det välkomstbrev som frilansare på Teater Västernorrland får kommer nu att uppdateras. Förutom att det råder noll tolerans mot alkohol och droger kommer nu samma gälla mot sexuella trakasserier.

– Vi är inte tankeläsare och vi kan inte göra något om inte den som blivit utsatt inte kan berätta. Men jag vill inte lägga bördan på den som blir utsatt utan därför är de här välkomstdokumenten så viktiga.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Uppropet Tystnad tagning

Mer i ämnet