Terrorexpert Magnus Ranstorp. Foto: Victor Lundberg / TT

Forskaren vill terrorstämpla NMR

Uppdaterad
Publicerad

Magnus Ranstorp är terrorforskare vid Försvarshögskolan. När vi pratar med honom om att SVT i dag kan berätta att nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) systematiskt tillverkar vapen säger han att det här kan förändra bilden av organisationen.

Det var i torsdags som en man ifrån Sundsvall med kopplingar till NMR åtalades för illegalt vapeninnehav och förberedelse till mord. Samtidigt framgår av hemligstämplade dokument från Säkerhetspolisen att NMR systematiskt tillverkar vapen, framför allt så kallade rörvapen.

– Jag tror det här visar att de är våldsbejakande som organisation. Om man tar det här sammantaget med det som hände i Göteborg, med attentat mot flyktinganläggningar, så tycker jag att det visar på vilken våldsam organisation det är, säger Magnus Ranstorp, terrorforskare.

Terrorstämpla NMR

Enligt Magnus Ranstorp blir NMR alltmer farliga och han säger att vi i högre grad måste diskutera hur man ska hantera organisationen.

– Den här förundersökningen visar också att NMR söker efter hur polisens utredare arbetar, var gränserna i lagstiftningen går, de läser och de är svåra att komma åt, säger Magnus Ranstorp.

SVT: Tycker du det är dags att terrorstämpla NMR?

– Ja, jag har ju sagt det tidigare när det var det här i Göteborg. Där kunde man binda attentatet till politiska motiv, och det ganska klart och tydligt, säger Magnus Ranstorp.

Diskutera organisationen

Han tror också att just fallet med Sundsvallsnazisten kommer att leda till en bredare diskussion kring vad NMR är för sorts organisation.

– Det finns skäl att titta på dem extra noggrant och diskutera vad de är för grupp, säger Magnus Ranstorp.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sundsvallsnazist

Mer i ämnet