Foto: SVT / arkiv

Textilia i Långsele tappar tvättuppdraget åt regionen

Publicerad

Region Västernorrland har efter upphandling gjort klart med en ny samarbetspartner för tvätt och textil. Därmed förlorar Textilia i Långsele uppdraget som stått för ungefär 40 procent av verksamheten.

På sin webbplats berättar Region Västernorrland att ett nytt avtal för tvätt- och textilservice skrivits med företaget Berendsen i Ockelbo, som i dag tvättar även åt bland annat Region Gävleborg och Region Jämtland.

Det nuvarande avtalet med Textilia tvätt- och textilservice i Långsele går ut vid nästa årsskifte.

Tvätten i Långsele, som har runt 60 fast anställda och ett 40-tal visstidsanställda har tvättat åt landstinget i många år, och uppdraget har utgjort en stor del av verksamheten.

Effekterna oklara

När företaget nu förlorar regionen som kund innebär det att omkring 40 procent av intäktsunderlaget försvinner i ett slag. Det är oklart vad det här innebär för verksamheten i Långsele men nedskärningar i personalstyrkan kan inte uteslutas.

Enligt regionens webbplats skilde det sju miljoner kronor per år mellan anbuden från de båda tvättföretagen. Det nya avtalet löper på fyra år och gäller alltså från och med nästa årsskifte.

Hotad tidigare

– Beslutet har föregåtts av ett gediget upphandlingsarbete som inleddes redan i somras, säger ekonomidirektör Lars Halén.

Tvätten i Långsele startades 1949 och är alltjämt en av de största privata arbetsgivarna i Sollefteå kommun.

Verksamheten har varit hotad flera gånger tidigare, senast för ett par år sedan då samtliga 76 anställda varslades om uppsägning ”som en säkerhetsåtgärd” sedan landstinget i Västerbotten övervägde att byta leverantör. Det blev dock omtag i upphandlingsprocessen och faran avvärjdes så småningom – den gången.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Textilia

Mer i ämnet