Parterna ska förklara det generösa avtalet

Thelin-utredning klar inom kort

Uppdaterad
Publicerad

Inom ett par veckor beräknas landstingets utredning om det beryktade avtalet för den sparkade HR-chefen vara klar. Nu jagas de båda huvudpersonerna i jakten på svar.

För en vecka sedan inleddes den utredning som ska granska turerna kring det avtal som gav den HR-direktören Lena Thelin en ovanligt guldkantad fallskärm.

Avtalet diariefördes aldrig utan stoppades undan i en skrivbordslåda av den numera avhoppade regiondirektören Inger Bergström.

Krisen i Landstinget Västernorrland

När saken blev känd valde Bergström att lämna sin post.

Kostar skattebetalarna mångmiljonbelopp

Avtalet, som skrevs 2015, har en omfattning som fått de flesta att studsa till, och totalt beräknas det kosta skattebetalarna runt 3,6 miljoner kronor.  3,1 miljoner för lön och liknande under 30 månader,  samt utbildningskostnader på en halv miljon kronor.

I det ingår en 3-årig utbildning på Gestaltakademin.

Det är Tomas Olsson, administrativ direktör på landstinget,  som fått ansvar för utredningen, och enligt hans bedömning bör man hinna slutföra den inom ett par veckor. 

”Den bör vara klar innan semestrarna börjar”, är hans uppfattning.

Oklart om polisanmälan

Om det kommer gå så långt som att hela saken blir föremål för polisanmälan från landstingets sida är ännu oklart.

För en kort tid sedan polisanmälde vänsterpartisten Lars-Gunnar Hultin både Bergström och Anders L Johansson.

En av de grannlaga uppgifterna blir att söka rätt på de två personer som kan ge svar på frågan varför avtalet kom att få en så ovanligt generös utformning, Lena Thelin, den sparkade HR-direktören, och hennes dåvaranade chef, landstingsdirektören Anders L Johansson.

Man har nu nått en av parterna som gett sin bild av förloppet.

Tidigare har frågan ställts till såväl toppstjänstemän inom landstinget som till den politiska ledningen, men har hittills lämnats obesvarad.

Kände olust över avtalet

Det är var visserligen Inger Bergström och inte Anders L Johansson som undertecknade avtalet, men Bergström har hela tiden hävdat att hon gjorde det på direkt order av landstingsdirektören som då var en hennes chef.

Bergström har även hävdat att hon kände olust över avtalets innehåll, men att hon gick med på att skriva under av lojalitetsskäl.

Bergström har upprepade gånger hävdat att hon inte kände till skälen varför avtalet blev så generöst.

”Den frågan måste ställas till Anders L Johansson och Lena Thelin”, har hon svarat.

Inte heller den politiska ledningen, med regionrådet Erik Lövgren i spetsen, har sagt sig känna till bakgrunden till avtalet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Landstinget Västernorrland

Mer i ämnet