Roger Johansson (S) riktar hård kritik mot landstingsledningen. Foto: SVT

Johansson om Lövgrenkritiken: ”Inga kommentarer”

Uppdaterad
Publicerad

I ett brev till partidistriktet riktar den tunge sundsvallspolitikern Roger Johansson (S) hård kritik mot landstingsledningen med anledning av Thelinaffären. På frågan om Erik Lövgren (S) borde avgå svarar han ”inga kommentarer”.

Tidigare i sommar lämnade Roger Johansson överraskande sin plats som ersättare i regionsstyrelsen. Nu står det klart att det var en markering mot det egna partiet.

LÄS MER: Fler krav på Lövgrens (S) avgång

I ett brev till distriktsstyrelsen menar Roger Johansson att regionrådet Erik Lövgren (S) visat en uppenbar oförmåga att ta tag i Thelinaffären på ett kraftfullt och ordentligt sätt. Roger Johansson eget besked är att han inte längre kan bidra till regionstyrelsens arbete.

Krisen i Landstinget Västernorrland

Ångrar ingenting

Brevet skickades för en månad sedan. Idag ångrar Roger Johansson ingenting:

– Jag står för alla formuleringar fullt ut. Brevet skrevs inte i affekt om någon skulle tro det utan efter moget övervägande, säger Roger Johansson till SVT.

Du riktar hård kritik mot regionrådet Erik Lövgren. Anser du att han borde avgå?

– Inga kommentarer.

Skandalöst avtal

Roger Johansson fattade sitt beslut att lämna regionstyrelsen i samband med avslöjandet av Thelinaffären. Han skriver i sitt brev att han hade hopp om att partiet skulle kunna göra framsteg i landstingspolitiken inför nästa val men att avslöjandet om skandalösa avtal i tjänstemannaledningen kastat (S) tillbaka på ruta ett.

– Regionrådets uppenbara oförmåga och ovilja att ta tag i detta på ett kraftfullt och ordentligt sätt gör att jag inte längre kan bidra i regionsstyrelsens arbete. Genom att inte agera lämnade vi fältet åter fritt för Lars-Gunnar Hultin, skriver han.

LÄS MER: Erik Lövgren (S) beklagar regiondirektörens avgång

– Jag har också illa av att ingen ledande S-företrädare sagt att Inger Bergström svek ett förtroende på ett sätt som inte kan repareras. Vilken signal ger detta ständigt bedyrande av hennes kompetens till väljarna, undrar Johansson i brevet.

”Borde agerat dag ett”

Idag vill han inte utveckla sitt resonemang när SVT ringer för en kommentar. Han anser inte att en fortsatt debatt gynnar partiet utan hänvisar till formuleringarna i brevet.

Men du anser att landstingsledningen borde ha gjort annorlunda?

– Man borde ha agerat redan dag ett.

LÄS MER: Erik Lövgren: ”Frågan om min avgång avgör partiet”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Landstinget Västernorrland

Mer i ämnet