Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Åklagare Karin Everitt tycker att bevisningen tyder på att en man avlidit till följd av narkotika som den 57-åriga kvinnan sålt. Foto: Polisens förundersökning

Knarkdömd fick ut stora mängder narkotikaklassade läkemedel på recept

Uppdaterad
Publicerad
En kvinna som tidigare dömts för narkotikabrott kunde ändå hämta ut stora partier narkotikaklassade läkemedel från apoteket som hon misstänks ha sålt vidare. En av hennes kunder hittades senare död i överdos och ytterligare ett dödsfall figurerar i utredningens utkant. På måndagen inleddes rättegången vid Ångermanlands tingsrätt mot den 57-åriga kvinnan som misstänks vara centralfigur i en narkotikahärva i Ångermanland. 

Kvinnan är åtalad för att ha sålt vidare stora mängder narkotikaklassade läkemedel som hon hämtat ut på recept på apoteket. Affärer ska ha gjorts upp via sms-meddelanden och stora belopp har swishats.

Härvan nystades upp när en man hittas död av en överdos i sin lägenhet i Härnösand förra våren. I lägenheten fanns burkar med narkotikaklassade läkemedel med kvinnans namn på.

Rättegången väcker frågor om läkemedelshanteringen kring den 57-åriga kvinnan, som så sent som 2017 dömdes för att ha varit drivande i en annan narkotikahärva med ett tiotal personer inblandade.

Hävdar värk och smärta

Hon har trots detta kunnat hämta ut tusentals tabletter av Oxycontin, Lyrica, Stesolid och andra läkemedel. Hon har också kunnat ta ut litervis med hostmedicinen Cocillana-Etyfin som innehåller morfin.

Kvinnan är sjukpensionär och bosatt i en mindre ort norr om Härnösand.

– Jag har mycket smärta och värk och det är därför jag har använt så mycket medicin. Det har också hänt att jag skaffat tabletter på annat sätt än via apoteket, berättade hon under rättegången.

Erkände försäljning

Vid förhöret i Ångermanlands tingsrätt erkände hon också att hon sålt läkemedel till den man som hittades död i sin lägenhet, men inte i samband med att han dog.

– Dagen innan kom han till mig och ville köpa men då såg jag att han var i dåligt skick så jag sade nej. Han måste ha tagit tabletterna ändå. En vecka senare saknade jag en kartong, säger kvinnan i förhöret.

Ytterligare en man som dött efter en överdos finns i utredningens periferi. Totalt är elva personer, de flesta från Härnösandstrakten, åtalade i narkotikahärvan.

Stor överförskrivning av läkemedel

Åtalet beskriver att kvinnan inte bara fått ut stora mängder narkotikaklassade läkemedel – ibland har flera uttag gjorts samma dag.

Chefläkaren Martin Enander vid Region Västernorrland menar att det rört sig om överförskrivning. Han uppger också att hennes läkare fört samtal med kvinnan i ett försök att få henne att dra ner på sin läkemedelsanvändning. Enligt åklagaren ska en läkare i regionen ha blivit förfärad när han fick se hur mycket mediciner kvinnan hämtat ut.

Enligt Rättsmedicinalverket har kvinnan hämtat ut maxdoser, och i vissa fall mer än den maxdos som är föreskriven enligt Fass.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer