Foto: SVT

Tidigare Sundsvallspolitiker dömd för brott – tog pengar från förening

Publicerad

En före detta toppolitiker dömdes i Sundsvalls tingsrätt för trolöshet mot huvudman. Brottet skedde 2016, när politikern var anställd i en förening.

Under cirka fyra månader 2016 förde en toppolitiker från Sundsvall över 225 823 kronor från en förenings konto, till sitt privata bankkonto. Politikern var under samma period anställd av föreningen som ekonomiansvarig. Enligt domen ska politikern tidigare betalat tillbaka ett större belopp till föreningen.

Brottet ska ha uppdagats när föreningens styrelse anlitat en revisionsföretag som 2017 presenterade en rapport där det framgick att den tidigare politikern vid ett flertal tillfällen satt över pengar från både ett konto tillhörande ett brottsoffer samt föreningens. Politikern ska också ha betalat ut 80 000 kronor till sig själv i semesterersättning och lön till sig själv.

Brottet motsvarar sex månaders fängelse

Flera av brotten ska ha skett långt tillbaka i tiden och en del av dem var vid domtillfället preskriberade, vilket gjorde att de inte var en del av åtalet. Tingsrätten konstaterar också att handläggningen av ärendet varit långsamt och försenats cirka två år, vilket de beklagar.

Brottet motsvarar egentligen 6 månaders fängelse, men då det skedde för flera år sedan och har försenats, dömdes personen till villkorlig dom, 60 dagsböter och att betala skadestånd på 84 123 kronor till föreningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer