Tidningsdöd hotar demokratin

Uppdaterad
Publicerad

Dagen efter nedläggningsbeskedet kommer nu reaktionerna. Nedläggningen av Dagbladet är ett slag mot mångfalden och demokratin, sägs det samstämmigt.

Försämrad granskning säger medieprofessorn Lars Nord. Från Mittmediakoncernens journalistklubb menar man att nedläggningen skvallrar om brister i presstödsstystemet.

– Det är, och har länge varit, en tuff tid för landets alla andratidningar, inte bara Mittmediakoncernens. Fackklubben ser med oro på framtiden med ett presstödssystem som inte klarar av att upprätthålla den journalistiska mångfald och de många olika opinionsplattformar som krävs för det öppna samhället, för det fria ordet och för demokratin. Nedläggningen försvagar den mediala mångfalden i Sverige i allmänhet och Medelpad i synnerhet, skriver journalistklubben i ett uttalande.

Mittmedias journalistklubb har 460 medlemmar.

Lars Nord, professor i politisk kommunikation vid Mittuniversitetet pekar på en allvarlig konsekvsen. När tidningar läggs ned slår det också mot den granskning journalisterna skall utöva.

– Risken med att det blir färre redaktioner är artt granskningen av makten försämras, säger han.

– Dessutom får det till följd att när medborgare vänder sig till en redaktion med ett nyhetstips och får nej så finns det ingen annanstans att vända sig, konstaterara Nord.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mittmedia

Mer i ämnet