Elin Nilsson, Felicia Karlsson och Ida Skogström

Tiggeriutspel får (m)othugg

Uppdaterad
Publicerad

Moderaternas utspel om förbud mot organiserat tiggeri får nu mothugg från de egna leden.

”Moderaterna vill inte förbjuda enskilda människor att tigga men vi kan inte acceptera ett omfattande och organiserat tiggeri i hela landet”, skriver partisekreterare Tomas Tobé och ordföranden i justitieutskottet Beatrice Ask på Dagens Nyheters debattsida.

Alliansen är splittrad i frågan men ansvariga ministern, Åsa Regnér (S), välkomnar förslaget. Kritik har inte saknats men i Västernorrland kommer den skarpaste kritiken, oväntat nog, från det egna ungdomsförbundet.
– Problemet med förslaget är de inte preciserar vad i organiserandet som egentligen ska vara olagligt. Att familjer som kommer hit för att tigga planerar sina resor och var de ska lokalisera sig känns helt orimligt att lagstifta mot, säger Ida Skogström, distriktsordförande för MUF Västernorrland. 

Det är distriktsordföranden och hennes två vice ordförande, Elin Nilsson och Felicia Karlsson, som skrivit under uttalandet som kritiserar de höga partikollegornas förslag.

”Vi ska hjälpa människor på plats”

Partisekreterare Tomas Tobé och Beatrice Ask skriver i sin debattartikel att de vill se ökade krav på de EU-länder flertalet tiggare kommer ifrån. Där får de visst medhåll men också en uppmaning att ta ansvar.    

”Att ställa högre krav på EU och våra medlemsländer i den här frågan är självklart. Men det hindrar inte det faktum att vi i kommunerna har ett ansvar här och nu att ingen ska behöva svälta eller frysa ihjäl i vår närhet. Vi ska hjälpa människor på plats. På plats innebär i Sundsvall, Härnösand, Örnsköldsvik, Kramfors, Sollefteå, Timrå och Ånge. För det är dessa platser de finns på. Hur jobbigt det än är att se så finns det ingen lösning i att lagstifta mot organisering av tiggeri”, avslutar ungmoderaterna sin uppläxning av moderpartiet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tiggande EU-migranter i Västernorrland

Mer i ämnet