Foto: SVT / arkiv

Företagare från Timrå inblandad i oljehärva

Uppdaterad
Publicerad

Ekobrottsmyndigheten, Polisen och Skatteverket har slagit till och gjort husrannsakningar hos flera företrädare för företag verksamma inom oljetransport över hela landet. En Timråföretagare är inblandad och misstankarna gäller skattebrott, bokföringsbrott och penningtvätt.

Brottsmisstankarna rör grova skattebrott framförallt gällande punktskatter. De misstänkta ska totalt ha undanhållit 20 miljoner kronor från skatt.

– Det är företag som är verksamma inom oljetransportbranschen, säger Niklas Ahlgren, presskommunikatör vid Ekobrottsmyndigheten.

Men det är svårt att komma åt punktskattbrott enligt Niklas Ahlgren.

– Om man ser till just den typen av brottslighet uppgår beloppet som undanhålls från skatt varje år till miljardbelopp. Men då omfattas även tobak och alkohol, säger han.

Beslag och förhör

Ekobrottsmyndigheten har tillsammans med Polisen och Skatteverket gjorde husrannsakan hos företrädare för ett företag i Timrå på tisdagsmorgonen. Beslag gjordes och inledande förhör har hållits.

Tillslag har samtidigt skett på samma sätt och av samma skäl även på flera andra platser i landet.

Flera misstänkta

Är det här riktat mot företag i samma koncern?

– Det kan jag inte uttala mig om. Det rör sig i vart fall om olika företrädare för företag.

Klart är alltså att flera personer bland annat från Timrå är misstänkta i utredningen. Nu väntar fler förhör med de inblandade och genomgång och analys av det material i form av datorer, telefoner, hårddiskar och bokföring som tagits i beslag vid husrannsakningarna.

Kan ha pågått under flera år

Enligt TT gjordes en anmälan om den misstänkta brottsligheten under förra året. Misstankarna rör brott som kan ha pågått under ett par års tid.

Enligt Niklas Ahlgren har insatsen föregåtts av ett gediget spaningsarbete. När nu insatsen är gjord summerar Ekobrottsmyndigheten den som lyckad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.