Foto: Jenny Stjernström, SVT

HUNDratals gjorde upp i Timrå

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen samlades omkring 500 hundar i Timrå för att tävla i årets största agilitytävling. Allt från nybörjare till Sverigeeliten var på plats för att på så snabb tid som möjligt, utan några fel, ta sin hund genom olika hinder och hopp.

Agility är en fartfylld hundsport där det gäller att få hunden igenom en hinderbana, helst utan några fel och raskt. Det är Timrå Brukshundsklubb som arrangerar tävlingen Timrå sommarhopp, som inleddes under torsdagen och kommer att hålla på i fyra dagar.

– Agility är en toppensport där alla hundar får vara med oavsett storlek, ras eller korsning. Sporten har exploderat de senaste åren, det är jätteroligt att alla kan få chansen, säger Kimona Häggström, tävlingsledare.

Över 4000 starter

Varje hund springer två gånger var och 4100 starter är anmälda till helgens tävlingar.

– Vi kör cirka 1000 starter om dagen och cirka 500 hundar är i snurr här i dag, säger Kimona Häggström.

Folk från hela Sverige har vallfärdat efter att en annan agilitytävling i södra Sverige ställdes in. Tacksamt, tycker Timrå Brukshundsklubb...

– Vi hade förväntat oss att det skulle vara lite mindre, men det blev så här stort och det tycker vi är jätteroligt, säger Kimona Häggström.

Rest från Nynäshamn

Sofie Lourié från Nynäshamn har rest cirka 50 mil för att tävla med sina hundar. Hunden Babe tävlar i den högsta av tre klasser medans hennes andra hund provade nybörjarbanan. De har kommit hit för att delta under alla fyra tävlingsdagar.

– Det är ett helt fantastiskt arrangemang, Timrå Brukshundsklubb gör verkligen det här superbra, och vi har ett gäng fantastiska domare från hela Sverige som är här och bygger banor åt oss, säger Sofie Lourié.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.