Andreaz Strömgren, kommunchef i Timrå Foto: SVT

Timrå kommun stäms av tidigare anställd

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna som varit anställd på Timrå kommuns näringslivskontor har lämnat in en stämningsansökan mot arbetsgivaren. Hon anser sig uppsagd på felaktiga grunder.

– Vi känner oss trygga i att uppsägningen är verkställd på rätt sätt, säger Andreaz Strömgren, kommundirektör i Timrå.

Av stämningsansökan som kom in till Sundsvalls tingsrätt i början av augusti, framgår att arbetsgivaren, i januari i år, ville förflytta kvinnan till en annan tjänst på näringslivskontoret, något som hon ifrågasatte. Hon var den enda av de med samma titel som skulle byta arbetsuppgifter.

Efter att organisationsförändringen förhandlats med facket erbjöds kvinnan tjänsten och hon tackade nej. Det skedde skriftligen och efter information om att det kunde innebära uppsägning om ingen annan roll i organisationen fanns att tillgå.

– Den anställda har erbjudits en annan tjänst men tackat nej. Efterhand vill personen bestrida att hon delgivits uppsägningen på rätt sätt, säger Andreaz Strömgren, kommundirektör.

Uppsagd på felaktiga grunder

Enligt stämningsansökan har Timrå kommun också uppgett som skäl att kvinnan, trots stöd, inte ”lyckats nå den förväntansbild arbetsgivaren har på uppdraget...”

Mot det talar att kvinnan deltagit i arbetet med att nå målet att göra Timrå till den kommun i Norrland med bäst företagsklimat, menar kvinnan.

– Jag tycker att jag har blivit uppsagd på felaktiga grunder och jag vill ha rättvisa. Jag förstår inte på vilka grunder jag har blivit uppsagd, säger hon i en intervju med P4 Västernorrland.

”Olyckligt”

– Det är naturligtvis olyckligt, men som arbetsgivare känner vi oss trygga med att vi vidtagit de åtgärder som krävs och att uppsägningen är verkställd på rätt sätt, säger Andreaz Strömgren.

Huruvida det stämmer får nu Sundsvalls Tingsrätt ta ställning till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.