Efter tips om att det ska hållas en träff i Birsta i helgen uppmanar nu Polisen att föräldrar ser till att deras barn inte åker dit. Foto: Gobiten

Tips till polisen – ny Birstaträff planerad i helgen

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Medelpad har fått tips om att ännu en bilträff planeras i Birsta i helgen. På grund av både smittorisken av coronaviruset och att det enligt polisen förekommer ungdomsprostitution och droghandel vid dessa träffar, uppmanas föräldrar att se till att deras barn inte åker dit.

Parkeringsplatsen i handelsområdet Birsta utanför Sundsvall har varit en samlingsplats för ungdomar i många år. Polisen i Medelpad har fått ingripa ett flertal gånger, då det enligt polisen förekommer både alkohol, droger och prostitution bland unga i samband med träffarna.

Polisen har fått tips om att det på lördag 4 april ska hållas ännu en träff i handelsområdet och nu uppmanas föräldrar att hindra att deras barn åker dit. Det handlar både om corona-pandemin och brottsligheten i samband med träffarna.

Coronaviruset i Västernorrland

Polisen uppmanar på Facebook

Under tisdagen gick lokalpolisområdeschefen i Medelpad, Josef Wiklund, ut med ett inlägg på Sundsvalls kommuns facebooksida där han bland annat skriver att polisen kunnat konstatera att de flesta föräldrar inte ens varit medvetna om att deras barn varit på bilträffarna.

Smittorisk av covid-19

I dag är stora folksamlingar i strid med rådande beslut kring allmänna sammankomster och med tanke på smittorisken för coronaviruset önskar polisen därför att föräldrarna gör vad de kan för att motverka att deras barn åker till Birsta i helgen.

”Inte bara är platsen och vad som händer där bekymrande, utan det faktum att erfarenhetsmässigt samlas över tusen unga på en begränsad yta”, skriver Josef Wiklund i inlägget.

Droger ökar risken

Hittills är ett tjugotal föräldrar med barn kallade till polisen för förhör gällande brott mot alkohollagen i anslutning till bilträffarna.

Josef Wiklund menar också att ungdomar som är påverkade av droger i form av narkotika eller alkohol inte bara begår ett brott för egen del, utan att de ökar risken för att själva bli utsatta för brott vid ett drogpåverkat tillstånd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet