Foto: Fredrik Israelsson SVT

Tjärfabriken läcker cancerframkallande gifter

Publicerad

Bara en bråkdel av de tusentals förorenade områden som finns i Västernorrland är sanerade. Tjärfabriken i Tågsjöberg nära Junsele stängde för över 50 år sedan men inget har gjorts åt det förgiftade området.

Cancerframkallande ämnen läcker nu ut i ett närliggande vattendrag.

Den gamla byggnaden tornar upp sig i skogen. Verksamheten vid tjärfabriken i Tågsjöberg stängde 1961 och området lämnades åt sitt öde.

– Här syns det att det är tjära kvar, säger miljöinspektören Hanna Wörman och pekar på mörka fläckar inne i byggnaden.

Högsta riskklassen

I den numera fallfärdiga fabriken tillverkade man både tjära och terpentin. Idag är det här det mest förorenade området i hela Sollefteå kommun och länsstyrelsen har placerat fabriksområdet i den högsta riskklassen.

– Det här är inget hus man ska gå in i överhuvudtaget, konstaterar Hanna Wörman och förklarar att hela området är fullt av miljögifter, bland annat PAH (Polycykliska aromatiska kolväten) och tungmetaller.

Cancerframkallande ämnen

Det handlar om cancerframkallande ämnen och kommunen anser att området måste saneras.

– Ja, vi önskar självklart att den här platsen blir sanerad inom en rimlig tid, säger Maria Söderlund som är miljöchef i Sollefteå kommun.

Fabriken ligger i direkt anslutning till en tjärn som också är påverkad av miljögifterna. Vattnet rinner ut i Röån som är klassat som riksintresse för naturvård och betecknas som ett av de mest skyddsvärda vattendragen i kommunen.

– Vid urlakning, höga vattenflöden och erosion är det absolut stora risker för spridning av gifterna, säger Hanna Wörman.

Inga pengar

Eftersom det inte finns någon ansvarig för fabriken krävs det statliga pengar för en sanering och Sollefteå kommun har vid flera tillfällen sökt medel från Naturvårdsverket, men några pengar har man inte fått.

– Vi har sökt pengar under flera år för att kunna göra en undersökning här men vi får nej på nej och det är rätt frustrerande, säger miljöchefen Maria Söderlund.

Gifterna blir kvar i miljön

På Naturvårdsverket säger man att den senast ansökningen prioriterades bort till förmån för andra objekt. Under 2018 beviljades totalt ett 40-tal av omkring hundra liknande ansökningar, i Västernorrland beviljades bara en ansökan. I Tågsjöberg och på många andra platser innebär de uteblivna bidragen att gifterna blir kvar i miljön.

– Jag tycker att det är beklagligt. Miljön måste ju också ha ett värde, även om det här är i skogen och inte bor folk så nära så finns det vatten som är värdefulla för oss och som riskerar att bli förorenade, konstaterar Maria Söderlund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.