Foto: SVT

Tjejer ska lockas till IT-branschen

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som IT-sektorn växer så saknas det kvinnor i branschen, något som eventet Passion for Innovation i Sundsvall i början av maj ska försöka råda bot på.

Det handlar om ett arrangemang där 30 tjejer i gymnasieåldern bjuds in till en dag då kreativitet, innovationer och inspiration ur ett IT-perspektiv står på programmet.

– Tanken är att vända på perspektivet och hitta tekniska utbildningar eller områden i branschen som utgår från kvinnors intressen och passion, berättar projektledaren Lisa Sällvin.

Nyttja ett prototyplabb

Tjejerna kommer att hålla till i lokaler i anslutning till universitetsområdet i Sundsvall där Sofie Pettersson från Åkroken science park visar en del av den teknik som kommer att finnas till hands.

– De kommer att få nyttja hela vårt prototyplabb och kan få testa laserskärare eller att använda 3D-skrivare och testa vår virtual reality-utrustning, förklarar hon.

Läs också: Sundsvall – Norrlands Silicon Valley

Branschen på plats

Bakom arrangemanget står bland annat Mittuniversitetet och branschföreningen Bron. Representanter från IT-branschen kommer att finnas på plats för att samarbeta med deltagarna.

– Jag hoppas att tjejerna får en chans att utveckla sina idéer och ta dem vidare och kanske använda det som en framtida inkomstkälla och att de kan vara med och ta fram nya innovationer utifrån sina egna intressen. säger Sofie Pettersson.

Välkomnar arrangemanget

Och från IT-branschen välkomnar man arrangemanget.

– Det är klart att det är för få tjejer i IT-branschen och man måste börja redan på högstadiet och få in tjejerna och få dem att intressera sig och tycka att de kan bygga de också, säger IT-företagaren John Hägglund som är vice VD på IT-företaget Dewire och han får stöd i de tankegångarna av en av sina anställda.

– Jag tror att man ska börja ganska tidigt och man tänker kanske att IT bara handlar om utveckling men så behöver det inte vara, det är så mycket mera, jag tänker på projektledning, teambuilding och att arbeta med människor. Även om man har en teknisk utbildning behöver man inte bara jobba med de tekniska delarna och utveckling, säger Charlotte Ödegård som jobbar på Dewire i Sundsvall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.