Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Alarmerande Kinauppgifter överraskade Torsbodabolaget: ”Det är nytt för oss” Foto: SVT

Alarmerande Kinauppgifter överraskade Torsbodabolaget: ”Det här är nytt för oss”

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen kom uppgifter att kinesiska PTL – som ska etablera en storfabrik i Torsboda i Timrå kommun – har verksamhet i den kinesiska provinsen Xinjiang. FN har kritiserarat Kina för övergrepp och tvångsarbete mot en minoritetsgrupp i provinsen. 
Uppgifterna om företagets koppling till regionen överraskade Torsbodabolagets vd.

– Det här är helt nya uppgifter för oss, säger vd:n för kommunägda Torsboda Industrial Park AB, Christian Söderberg, när SVT Nyheter Västernorrland träffar honom i Timrå. 

En eventuell koppling mellan Torsbodaprojektet och tvångsarbete och förföljelse av en grupp i Xinjiang är självklart mer än besvärande för bolaget.

– Min uppfattning är att det felaktiga uppgifter, men vi tar det här på stort allvar, säger Söderberg. 

Dotterbolag med pågående rekrytering

Några timmar efter intervjun med SVT har Christian Söderberg haft kontakt med PTL och återkommer med ny information. PTL har då meddelat att de visserligen har ett dotterbolag i Xinjiang, men att det saknar anställda och är på väg att avvecklas.

Men enligt uppgifter P4 Västernorland tagit del av stämmer inte det. Kanalen rapporterar att dotterbolaget har två pågående rekryteringsannonser på en stor kinesisk jobbsida, och att det beskrivs som en tillverkare och exportör av grafitmaterial, i det kinesiska företagsregistret.

I klippet: Söderberg om PTL:s koppling till den slutna provinsen i Kina – och hur bolaget måste hantera frågan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Grön industrisatsning i Torsboda

Mer i ämnet