Visa alla (2)
Visa alla (2)

Totalförsvarskonferens i Kramfors

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen i Västernorrland arrangerar en regional totaförsvarskonferens på hotell Höga Kusten i Kramfors under torsdagen.

Tanken med konferensen är att ge en aktuell bild av det förändrade säkerhetspolitiska omvärldsläget och vad som förväntas av Västernorrland regionalt när det gäller totalförsvarsplanering.

En rad föreläsare är på plats. Från försvarsdepartementet deltar Jan Hyllander och talar gör också Lena Asplund (M), riksdagsledamot från Sollefteå och ledamot i riksdagens försvarsutskott.

”Omfattande arbete”

– Vi står inför ett omfattande arbete för att återuppbygga totalförsvaret, den här dagen är viktig för prioriteringen av arbetet i länet, säger landshövding Gunnar Holmgren.

Peter A Mattsson från Försvarshögskolan och överste Mikael Frisell, chef för Militärregion nord, märks också bland föreläsarna.

Uppdrag från regeringen

Riksdagen har slagit fast att den säkerhetspolitiska situationen i Europa har försämrats och att det innebär förändrade krav på den svenska totalförsvarsförmågan.

Den 11 maj i år fick Försvarsmakten och MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) i uppdrag av regeringen att främja och utveckla en sammanhängande planering för totalförsvaret.

Krigsplacering

Det handlar bland annat om:

– krigsplacering av personal,

– planering för stöd till Försvarsmakten under höjd beredskap avseende försörjning av kritiska förnödenheter, egendom och tjänster genom till exempel avtal, lager, förfogande och ransonering,

– aktörsgemensam samverkan som möter de höga krav på sekretess och robusthet som ställs vid höjd beredskap

– planering för att verka från alternativ och/ eller skyddad ledningsplats.

Ansvar för samordning

Länsstyrelsen är länets högsta civila totalförsvarsmyndighet med uppgift att samordna beredskapsplaneringen inom länet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer