Trafikverket: ”Vi gör en omfattande utredning”

Publicerad

På Trafikverket kommenterar man inte kritik om vägens beskaffenhet i samband med en dödsolycka eftersom utredning pågår.

– Vi diskuterar gärna vägutformning och trafiksäkerhet, men just i samband med dödsolyckor på väg så har vi en skydlighet att utreda de olyckorna väldigt noggrannt. En olycka består alltid av flera faktorer , säger Lennart Helsing som är presskommunikatör på Trafikverket.

Han säger att utredningarna är väldigt djuplodande och används för att förbättra trafiksäkerheten ytterligare och att det aldrig är aktuellt att diskutera enskildheter i dem.

Inte diskutera enskildheter

– Kritik och synpunkter kring vägar kan vi alltid diskutera, men i samband med en enskild olycka där vi inte vet vilka faktorer som lett till just den här olyckan så kan vi inte diskutera enskildheter innan vi vet vad som har med en olycka att göra, förklarar han.

Han är noga med att påpeka att han förstår att oron för vägsäkerheten väcks hos berörda och närboende i samband med en olycka av det här slaget.

– Självklart och det vill jag poängtera att varje dödsolycka är en tragedi i sig och berör väldigt många människor och jag förstår alla reaktioner när det gäller det. Vi beklagar varje gång någon dör i trafiken för det är en för mycket varje gång det händer.

Utredningen ej offentlig

Men oavsett vad Trafikverkets utredning kommer att visa så kommer resultatet inte att bli offentligt när utredningen är klar.

– Vi kan inte uttala oss för olycksutredningarna vänder och vrider på allt, men jag kan garantera att utredningarna är till stor nytta när det gäller arbetet med nollvisionen. Inte minst när det gäller vägutformningar, men det kan också gälla råd till läkemedelsindustrin, fordonstillverkare och alla möjliga faktorer som kan ha med en olycka att göra.

Han säger att Trafikverket mer än gärna tar emot synpunkter och tankar om vägsäkerheten generellt.

– Det finns otroligt många önskemål kring vägutformning och hastighetsgränser men vårt jobb är också att prioritera med de resurser vi har och göra åtgärder där de har mest nytta ur trafiksäkerhetssynpunkt, säger han

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer