Trafikverksanställd frias från mutmisstankar

Uppdaterad
Publicerad

En anställd på Trafikverket i Härnösand lät sig bjudas på hockey-VM 2013 av det statliga företaget Svevia. Han och två Sveviachefer åtalades för mutbrott men nu har alla friats.

Det var mannens arbetsgivare Trafikverket som för två år sedan åtalsanmälde mannen efter att man kommit på att han låtit sig bjudas på hockey-VM 2013.

Enligt anmälan rörde det sig om en resa till och från Stockholm med bland annat hockeybiljetter, mat, alkohol, nattklubbsbesök och taxiresor. Det sammanlagda värdet av hela arrangemanget ska enligt beräkningar uppgått till drygt 60 000 kr. Härnösandsbons del ska ha varit cirka 8 000.

Svårt att minnas

Trafikverket gjorde en egen utredning av händelsen och kom fram till att mannen inte betalat något själv och ”har svårigheter att minnas detaljer”. Efter att det framkommit att hans chef ville avskeda honom sade mannen själv upp sin anställning.

Avtackning

Härnösandsbon och två chefer vid det statliga anläggningsbolaget Svevia åtalades för mutbrott. Till sitt försvar förklarade de inblandade att det inte rörde sig om en muta utan en avtackning, Detta eftersom Härnösandsbon tidigare varit anställd vid Svevia.

Hyrde rallybilar

I rätten vittnade Härnösandsbon och en tidigare anställd vid Svevia om hur avtackningar gått till inom företaget. Enligt dem har det förekommit att det har hyrts rallybilar, att man har besökt konferensanläggningar, att man har övernattat och nyttjat spa- och relaxanläggningar och att det inom Svevia AB har varit kutym med avtackningar av det aktuella slaget.

Alla frias

Rätten konstaterar att avtackningarna inom Svevia inte följt företagets egna etiska riktlinjer, men att man inte hittat något som motsäger att det gått till på det sätt som beskrivits.

Eftersom det inte är ställt utom rimligt tvivel att det rört sig om en avtackning frias alla inblandade från misstankarna om mutbrott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.