Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Christina Björk har lång erfarenhet av att arbeta med det som kallas brott i nära relationer. Hon tycker att att den nya lagen är bra och rimmar väl med FN:s barnkonvention

Tragedin i Härnösand prövar nya lagen om barnfridsbrott

Uppdaterad
Publicerad

Två personer, en man och en kvinna, dog i samband med det misstänkta mordet i Härnösand i helgen. I bostaden fanns också två mindre barn vilket innebär att en helt ny lag nu ska tillämpas – lagen om barnfridsbrott.
Det har länge funnits ett behov att stärka rättigheterna för barn som blir vittnen till våld eller övergrepp, menar en erfaren utredare.

Lagen har bara funnits i drygt tre veckor men har redan använts i samband med flera fall i länet, berättar Christina Björk, polisinspektör och gruppchef för ”Brott i nära relationer”.

Ännu har dock inget fall prövats i domstol.

”Jättebra lag”

Christina Björk har många års erfarenhet av att arbeta med våld och brott i nära relationer. 
– Den nya lagen är jättebra och vi har sett ett behov av den under en längre tid, säger hon och lägger till att den rimmar väl med FN:s konvention om barns rättigheter, Barnkonventionen.

Barn som har blivit vittnen till våld eller övergrepp får nu genom den nya lagen hjälp av ett juridiskt ombud under en rättsprocess, ett ombud som ska se till just deras intressen. De får även rätt till skadestånd.

Svårt att förhöra mindre barn

Men att förhöra barn, och inte minst små barn, kräver en speciell typ av kompetens hos polisen.
Och den finns, menar Christina Björk.

– Däremot är vi ännu för få i nuläget, men inom polisen ser man nu över vilka insatser som nu kommer att behövas, både nationellt och här i länet, säger hon.

Vad den nya lagen innebär specifikt för barnen i Härnösand kan hon ännu inte uttala sig om.

Dagen efter tragedin stod ljus och blommor utanför huset i centrala Härnösand där familjen bodde

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer