Kristina Zampoukos ska undersöka sexuella trakasserier i restaurangbranschen. Foto: TT, Erik Holmström Mittuniversitetet

Trakasserier i restaurangbranschen undersöks i länet

Uppdaterad
Publicerad

Under metoo-rörelsen berättade mängder av kvinnor om de sexuella övergrepp och trakasserier de utsatts för i restaurangbranschen. Forskaren Kristina Zampoukus på Mittuniversitetet har nu påbörjat en studie för att få bukt med trakasserierna.

Sexuella och rasistiska trakasserier inom hotell-och restaurangbranschen har belysts på senare tid. Nu vill forskaren Kristina Zampoukus vid turismforskningsinstitutet på Mittuniversitetet undersöka hur arbetsgivare och anställda kan komma till rätta med problemen.

Fått upp ögonen

Under 2017 lyftes sexuella trakasserier samt hot om våld i restaurangbranschen upp i metoo-uppropet. Kristina Zampoukus menar att branschen själv har fått upp ögonen för rådande omständigheter men att problemen är bestående.

– Uttrycket ”kunden har alltid rätt” kan vara problematiskt. Branschen lockar många unga med begränsad arbetslivserfarenhet som kanske inte är trygga i vilket beteende man ska acceptera från gäster eller kollegor, säger hon i ett pressmeddelande.

Ta problemet på allvar

Kristina Zampoukos fick idén till studien efter att ha fått höra berättelser från olika håll om hur vanligt det är med bland annat trakasserier i branschen. Forskningsprojektet har beviljats 3,7 miljoner kronor av Afa Försäkring.

– Vi ser gärna att arbetsgivare tar problemet på allvar, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer