Lennart Andersson undviker att åka buss i Sundsvall under pandemin. Foto: SVT

Trångt på bussarna i Sundsvall – bolag tar inte ansvar för smittspridning

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som smittspridningen av coronaviruset ökar i Västernorrland rapporterar bussresenärer om bristande coronadisciplin på bussar i Sundsvall. Men ansvariga på bussbolaget Din Tur anser att det är individens ansvar att göra en bedömning vad trängsel är och att hålla avstånd.

Trängseln på bussarna i Sundsvall är som störst på morgonen och eftermiddagen när många skolungdomar förflyttar sig. Resenärer som hört av sig till SVT Västernorrland rapporterar om att det periodvis är packat på bussarna.

Vill inte ta ansvar för risken för smitta

Eftersom man begränsat utrymmet i bussarna för att skydda chaufförerna blir det desto mera trångt där passagerarna åker. Men trots att det ansvariga bolaget Din Tur konstaterar att resandet med buss ökar tar man inte på sig ansvaret när det gäller smittrisken för passagerarna. Din Tur menar att det är individen som måste göra en bedömning av vad trängsel är. Och att var och en måste tänka på att hålla avstånd.

– Vi jobbar som vi har gjort sedan i våras. Vi har kontinuerlig översyn av resandet och sätter in resurser som är tillgängliga på de turer där det är risk för trängsel, men det finns inte obegränsat med resurser, säger Andreas Pettersson trafikchef på Din Tur.

Svårt att hålla avstånd

Samtidigt tycker resenärerna att det inte alltid finns plats att hålla avstånd till andra passagerare men enligt Din Tur kan bolaget inte göra mera än det man gör.

 – Vi har löpande kontakt med regionens smittskyddsläkare eftersom det kan komma lokala allmänna råd som förändrar det vi ska göra. Vi markerar i tidtabellen där det finns risk för trängsel och uppmanar de som kan att välja en annan avgång, förklarar Andreas Pettersson.

Lennart Andersson, som SVT:s reporter träffar vid Bussnavet i centrala Sundsvall, håller med. Hör hans rapport i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.