Foto: Jesper Mattsson/SVT

Tre månaders väntetid till skuldrådgivning

Publicerad

Sollefteå kommun har de längsta väntetiderna i länet till budget- och skuldrådgivningen, enligt uppgifter från Konsumentverket.

Väntetiderna till kommunernas budget- och skuldrådgivning varierar kraftigt. I Sollefteå får kommuninvånare som behöver hjälp vänta i tolv veckor för en enskild bedömning. Konsumentverkets rekommendation är max en månad.

Enligt socialtjänstlagen måste landets kommuner ge invånarna budget- och skuldrådgivning. Syftet är att hjälpa personer med skulder att hitta lösningar på sina ekonomiska problem.

Störst andel skuldsatta

I länet är det fyra kommuner som inte klarar väntetidskravet och länet hör till de fyra i landet med med de längsta väntetiderna.

Kramfors är den kommun i Västernorrland som har störst andel skuldsatta medborgare, 5,3 procent. Minst andel har Örnsköldsvik med 2,7 procent. Rikssnittet är 3,4 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.