Friherre och justitiestatsminister Johan Nordenfalk och statsminister Stefan Löfven, båda från Sollefteå men från vitt skilda epoker.

Tre statsministrar men få statsråd från Västernorrland

Uppdaterad
Publicerad

Västernorrlands län kan stoltsera med tre statsministrar: Stefan Löfven (S), Thorbjörn Fälldin (C) och Rickard Sandler (S). Och i dag presenterades Amanda Lind (MP) som ny kulturminister. Annars är det tunnsått med statsråd från länet.

Under måndagen presenterade statsminister Stefan Löfven (S) ministrarna i sin nya regering. Bortsett från Amanda Lind (MP) har det varit tunt med statsråd från länet.

Det senaste var Maud Olofsson (C), från Arnäsvall, som var näringsminister 2006-2011. 2006-2010 var hon även vice statsminister. Partikamraten Görel Thurdin (C) från Bönhamn i Örnsköldsvik, var biträdande miljöminister 1991-1994.

Närmast före Görel Thurdin var Bo Holmberg (S). Han var född i Härnösand och valdes till civilminister 1982, en post han lämnade 1988.

Bo Holmberg från Härnösand var civilminister några år på 80-talet. Foto: TT

Före Holmberg hade vi Håkan Winberg (M). Född i Ånge och hovrättspresident vid Hovrätten för nedre Norrland i Sundsvall. Han gjorde en relativt kort sejour som justitieminister åren 1979-1981.

Bondeförbundet

Från Winberg får man gå så långt tillbaka som till 1957 för att hitta nästa minister. Det var Gunnar Hedlund (C) från Rådom i Sollefteå kommun.

Gunnar Hedlund var inte bara partiledare under 50-talet var han också inrikesminister. Foto: SVT

Han var inrikesminister under åren 1951-1957. Mest förknippas han ändå med rollen som partiledare för Bondeförbundet (senare Centerpartiet) och det var han fram till 1971 då han lämnade över stafettpinnen till Thorbjörn Fälldin.

Centerpartiets ledare Thorbjörn Fälldin från Ramvik norr om Härnösand var den som 1976 bröt ett 44-årigt Socialdemokratiskt styre. Han var statminister fram till 1978 och återkom sedan efter valet 1979 då han på nytt innehade statsministerposten fram till valförlusten 1982.

Sandler från Torsåker

För att hitta någon före honom får man gå ända tillbaka till 1920. Då tillträdde Rickard Sandler (S) som finansminister i Hjalmar Brantings regering. 

Sandler var född i Torsåker, Kramfors kommun, och beskrivs som en ledande intellektuell i socialdemokratin vid den tiden. Han var både utrikes- och finansminister i regeringen mellan åren 1920 till 1936. Under lite drygt ett år 1925-1926 var han statsminister.

Friherre Nordanfalk

En av historiens allra första västernorrländska politiker är antagligen friherre Johan Nordenfalk (opolitisk), född på Holms säteri i Överlännäs socken i Sollefteå kommun 1796. Hans titel var justitiestatsminister 1844.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.