”Det är som att välja mellan pest eller kolera”. Hör patienten som är beroende av den farliga respiratorn. Foto: SVT

Respiratorer används trots varning om allvarliga hälsorisker

Uppdaterad
Publicerad

Redan i somras varnade tillverkaren för allvarliga hälsorisker med en vissa typer av hemrespiratorer som används av patienter med bland annat nattliga andningsuppehåll. Trots det tvingas tiotusentals människor fortsätta använda utrustningen.

För en patient i Sundsvall som SVT träffat känns det som att välja mellan pest och kolera. Hon har utrustningen för att undvika svåra sjukdomar men riskerar att bli sjuk om hon använder den.

– Jag får välja mellan om jag ska få hjärtinfarkt eller cancer, konstaterar hon lite tillspetsat.

Allvarliga skador

Bara i Sverige rör det sig om 60 000 apparater. I ett så kallat säkerhetsmeddelande till Läkemedelsverket skriver Philips att den här typen av utrustning innehåller ett skum som kan komma in i andningsvägarna.

Det kan leda till allvarliga skador som kan vara livshotande, enligt meddelandet. Patienterna riskerar att utsättas för ämnen som misstänks vara cancerframkallande. Några dödsfall har dock inte rapporterats.

Ska bytas ut

Företaget Philips har meddelat att utrustningen ska bytas ut men det kommer att ta tid innan det sker. Från sjukvården bedömer man att riskerna är små och att apparaterna fortsatt kan användas för patienter med behov i väntan på ny utrustning.

Det här är en av modellerna av hemrespiratorer som tillverkaren själv varnar för. Foto: Fredrik Israelsson/SVT

Enligt läkemedelsverket som ansvarar för tillsynen över utrustningen bör de som har en hemrespirator och är oroliga kontakta den som skrivit ut utrustningen.

– Vården och patienten bör tillsammans komma fram till vad som är bäst för den enskilda personen, säger Helena Henriksson på Läkemedelsverket.

I videoklippet berättar patienten i Sundsvall om oron och osäkerheten med andningsutrustningen.

Här är respiratorerna som omfattas av varningen

Philips Respironics ventilatorer, CPAP- och Bi-Level PAP-enheter: E30, DreamStation ASV, DreamStation ST AVAPS, SystemOne ASV4, C-Series ASV, C-Series S/T och AVAPS, OmniLab Advanced+, SystemOne (Q-serien), DreamStation, DreamStation Go, Dorma 400, Dorma 500 och REMstar SE Auto

På Läkemedelsverkets hemsida finns mer information.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.