Ann-Marie Johansson (S) Foto: Eva Danielsson, SVT

Ökad press på Mittuniversitetet

Uppdaterad
Publicerad

Nu kräver även regionansvariga i Jämtland besked från Miun om utbildningskrisen. ”Vi behöver träffa ledningen så snart som möjligt”, säger regionrådet i Jämtland, Ann-Marie Johansson (S). 

– Beskedet från Mittuniversitetet  kom väldigt hastigt och vi har inte hunnit göra någon riktig analys än, säger Ann-Marie Johansson till SVT Västernorrland, men medger att besluten att stoppa intagen kommer att får stora konsekvenser för vården även i Jämtland.

Länet har idag, likt Västernorrland, stor brist på sjuksköterskor.

Kris för vårdutbildningar på Miun

Inga signaler tidigare

Precis som sina politikerkollegor i Västernorrland har hon tagits på sängen av uppgifterna. 

Ann-Marie Johansson säger att det var via media hon fick reda på saken.

Några signaler har hon inte heller fått tidigare om problem inom utbildningen som kan ha lett fram till de dramatiska utbildningsstoppen.

– Nej, inget som redovisats för mig eller andra politiker, säger Ann-Marie Johansson. 

– Det här är naturligtvis inget bra sätt att samarbeta, säger hon, men säger sig i övrigt vilja avvakta med vidare kritik tills man träffat universitetets ledning.

Besked via mail – när först när besluten var fattade

Det tycks först ha varit den 18:e september, när beslutet redan var fattat, som företrädare för Mittuniversitet vänt sig till regionerna och berättat om det akuta läget.

– Jag fick ett mail den 18:e september från Kerstin Björkman-Randström, chef för Avdelningen för Omvårdnad, där hon berättade om beslutet kring specialistutbildningen, säger Göran Larsson, FoU-direktör på region Jämtland.

I mailet stod, bland annat,  fölljande: ” Mittuniversitetet har idag ( vår markering ) beslutat att vila utbildningarna till ambulanssjuksköterska, intensivvårdssjuksköterska, barnsjuksköterska och barnmorska under läsåret 2019/2020.”

Blixt från en klar himmel

En tid senare kom ytterligare ett mail till med beskedet att även intaget till sjuksköterskeutbildningen stoppats.

SVT: hade ni fått några signaler tidigare om vad som var på väg att hända?

– Nej, det hade vi inte fått, det här kom som en blixt från en klar himmel, säger Göran Larsson.

– Det som gör mig besviken är den ordning Mittuniversitetet hanterat frågan, de borde på ett tidigt stadium pratat med oss.

”Jag lider med Västernorrland”

Larsson pekar på att det råder stor brist på sköterskor i Jämtland idag, och den uppkommna krisen kommer att förvärra problemen.

Men värst kommer det drabba grannlänet:

– Jag lider med Västernorrland, det här slår jättehårt, säger Göran Larsson.

– Det handlar om nästan hela deras rekryteringspool.

Samma bild ger Jonas Appelberg, forsknings- och utvecklingschef på region Västernorrland.  Även han fick beskeden från Miun vid samma tidpunkt som kollegan i  Jämtland, den 18:e september. Samma innehåll, regionen ställdes inför fullbordat faktum. 

Appelberg berättar att han vidarebefordrade mailet till sina chefer, bland annat regiondirektören.

Rykten om problem

– Men vi hade faktiskt fått indiktioner tidigare på allt inte stod rätt till inom vårdutbildningen på Mittuniversitet, säger Jonas Appelberg. 

Nina Fållbäck Svensson, chef för specialistvården, hade bett tjänstemännen undersöka saken.

Men efterforskningen pekade inte på några överhängande problem, enligt Jonas Appelberg.

Sett i ljuset av vad som sedan kom att hända tycks det varit en allt annat än korrekt bild av sakernas tillstånd.

Vi har under dagen sökt Anders Fällström, rektor för Mittuniversitetet, men han skriver i ett mail till SVT att han inte är tillgänglig för intervjuer under dagen.

Fällström påpekar dock att Mittuniversitetet nu bjudit in samtliga kommunchefer och kommunalråden i Västernorrland för en dialog kring sjuksköterskeutbildningarna och de åtgärder som vidtas för att säkra kvalitén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kris för vårdutbildningar på Miun

Mer i ämnet