Trenden har vänt – färre trycksår i vården

Publicerad

Vården i Region Västernorrland har i många år misslyckats med att förebygga trycksår. Men nu har det blivit bättre.

Så sent som förra året var Region Västernorrland sämst i landet på trycksårsvården. Det var ingen tillfällighet utan de dålig resultaten upprepades under många år.

För att komma tillrätta med problemet tillsattes trycksårsprojekt 2016. Och nu kan de ansvariga för trycksårsprojektet pusta ut. Resultatet av Sveriges kommuner och landstings, SKLs trycksårsmätning, visar att Region Västernorrland ryckt upp sig. I fjol drabbades lite mer än var fjärde patient av trycksår i olika grader. Nu har siffran sjunkit till 8,9 procent, mindre än var tionde.

– Det är ett bevis för att det lönar sig att fokusera och vara uthållig. Att komma tillrätta med förekomst av trycksår är en stor kvalitetsförbättring för patienterna och det ger också medarbetarna en arbetstillfredsställelse, säger Nina Fållbäck Svensson, sjukhusdirektör.

Resultatet innebär minskade kostnader för vården men framför allt ett minskat lidande för patienterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.