Tuffa krav i utredning

Uppdaterad
Publicerad

Igår offentliggjordes den av regeringen tillsatta vattenverksamhetsutredningen som på en rad punkter vill förändra de regler som idag styr vattenkraften. Regler som är nästan hundra år gamla. Och kraftindustrin oroar sig.

Huvudpunkten i vattenverksamhetsutredningenär att befintlig vattenkraft ska kunna omprövas med utgångspunkt från miljöbalken, ett kraftverk som funnits i hundra år ska kunna tvingas genomgå en ny miljöprövning. Idag kan man säga att de tillstånd för vattenkraft som utfärdats mer eller mindre gäller för evigt, vilket skiljer sig från all annan miljöpåverkande verksamhet. Det säger Mittnytts reporter Fredrik Israelssonsom granska vattendomarna i en serie inslag.

Skulle det utredningen föreslår bli verklighet betyder det att kraftbolagen får betydligt tuffare krav på sig, att de måste miljöpröva sin verksamhet, kanske bygga om och släppa förbi vatten i fiskvägar och reglera skonsammare. Och om de inte följer reglerna eller lever upp till villkoren kan ansvariga hamna i fängelse eller kraftverk tvingas rivas. Och branschen är oroad. Så här säger Gun Åhrling-Rundström på branschorganisationen Svensk Energi:

– Vi tycker att det är jätteviktigt att jobba med de här frågorna men ser att det ur ett samhällsekonomiskt perspektiv finns alternativa lösningar och möjlighet att utveckla de system som vi har idag, vi tycker att det här är att gå långt. Vi är oroade eftersom det sannolikt kommer att påverka vattenkraftens produktionsförmåga.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer