Tiotusentals personer samlades på lördagen i Kramfors för att demonstrera för en jämlik vård. Foto: SVT

Tusentals demonstrerade för jämlik vård

Uppdaterad
Publicerad

Tiotusentals personer samlades i Kramfors för att försöka få politikerna att tänka om.

Delar av Sollefteå sjukhus riskerar att läggas ned och på lördagen hölls en demonstration med anledning av detta.

SVT:s Fredrik Israelsson befinner sig på plats. Han uppskattar att det är mellan 10 000 och 15 000 personer som samlats i Kramfors för att försöka få politikerna att tänka om.

Krisen i Landstinget Västernorrland

”Ta förnuft till fånga”

Gudrun Sjödin (S), vice ord i kommunstyrelsen i Kramfors, var en av alla som var där på plats och hon konstaterade att det var både folk från Sollefteå och Örnsköldsvik som fanns på plats.

– Det är jätteroligt att det är så många som kommit hit i dag, men det är tråkigt att vi måste gå så långt att vi måste manifestera mot något som är så naturligt, säger Gudrun Sjödin.

På frågan om hon tror att demonstrationen kan påverka beslutsfattarna, svarar hon så här:

– Jag hoppas att mina kamrater i landstinget ska ta sitt förnuft till fånga.

Lämnade över skrivelse

Det socialdemokratiska förtroenderådet befann sig i Kramfors för att diskutera nedskärningen och när en delegation från demonstranterna skulle lämna över en skrivelse till förtroende rådet, blev stämningen något hätsk bland övriga i tåget.

Erik Lövgren (S), vice ordförande i landsstingsstyrelsen, var en av de i förtroenderådet som befann sig i Kramfors och tog emot skrivelsen.

– Det är bra att människor engagerar sig och vi vet att det finns kritik och föra ett resonemnag kring frågan, säger Lövgren.

– Det klart att detta påverkar oss, men vi sitter i ett allvarligt ekonomiskt läge också, fortsätter han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Landstinget Västernorrland

Mer i ämnet