Data ska göras tillgängligt Foto: Henrik Montgomery/TT

Två datalabb till Sundsvall

Uppdaterad
Publicerad
För att utveckla ny teknik behövs tillgång till olika former av data. Därför satsar nu staten pengar på datalabb, två hamnar i Sundsvall.

Vinnova, Sveriges innovationsmyndighet, satsar pengar på åtta datalabb i Sverige. Labben ska se till att stora mängder data görs tillgängligt för till exempel utvecklingen inom artificiell intelligens (AI).

– Vi förväntar oss att det utvecklas betydligt fler datadrivna innovationer med samhälleliga och ekonomiska värden. Värdet hos data finns inte i insamlingen utan i användningen, för ökat lärande och bättre beslutsprocesser. Datalabben ska bidra till att data håller hög kvalitet och är av en omfattning som möjliggör utvecklingen inom AI, säger Erik Borälv, på Vinnova.

Data om företag och skog

Två av Vinnovas satsningar hamnar i Sundsvall. Det första är projektet ”Företagsdata som nationell resurs” som ska hanteras av Bolagsverket. Labbet får tre miljoner i stöd under ett och ett halvt år från Vinnova.

Det andra projektet som Vinnova satsar på drivs av Biometria som arbetar med virkesmätning. Biometrias datalabb ska även det etableras i Sundsvall och får också ett bidrag på tre miljoner kronor från Vinnova. Projektet får bidraget under två års tid och ska etablera ett datalabb för den ”skogliga digitala kedjan”.

Rymd, språk och kollektivtrafik

Bland de övriga sex datalabb som planeras i Sverige finns till exempel rymddatalabb och språkdatalabb i Göteborg och Kollektivtrafikens datalabb i Stockholm. Totalt kostar satsningen 27 miljoner kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer