Två katter i bur upphittade på buss i Sundsvall

Uppdaterad
Publicerad

En busschaufför i Sundsvall gjorde en märklig upptäckt på tisdagseftermiddagen. På ett av sätena stod en bur med två katter i – kvarglömda eller lämnade med flit, det är frågan. Katterna är omhändertagna tillfälligt och polisen söker nu ägaren.

Katterna satt i en rosa transportbur på en buss som trafikerat linje 120 i Sundsvallsområdet strax efter lunchtid på tisdagen.

Först var det Alva Ålund och systrarna Hanna och Matilda Kääriä som fick syn på kattburen, som närmast ser ut som en sportbag.

– Vi brukar sitta längst bak i bussen oftast, och när vi skulle göra det i dag så stod det en rosa väska där, på golvet längst bak i bussen, berättar Hanna Kärriä för SVT Västernorrland.

Såg inte att det var två katter

– Sen såg vi att det liksom rörde på sig i den. Och då såg vi att det var en katt där. Men vi såg inte först att det var två katter i buren.

Hur uppförde den sig? Var den rädd och jamade?

– Nä, det gjorde den inte. Men den verkade liksom lite skygg. Stackars katt, att först sitta där med husse eller matte och sedan bara bli lämnad bland en massa främmande människor, säger Hanna Kääriä.

Ingen i närheten

Såg ni nån på bussen som skulle kunna vara ägaren och som gick av bussen strax före?

– Nej, vi gjorde inte det. När vi fick syn på väskan så fanns det ingen person i närheten.

Det var först när busschauffören lämnat in väskan till polisen som det upptäcktes att det rörde sig om två katter.

Välskötta

Den ena katten är svart, den andra sköldpaddsfärgad. Polisen har inga uppgifter om katternas kön men sköldpaddsteckning brukar innebära honkön.

– De verkar vara välskötta och i god kondition, men vi har inte kunnat hitta någon chipmärkning på någon av dem, säger Malin Axroth, presskommunikatör vid polisens region nord.

Omhändertagna

Ingen av katterna hade heller någon halsbandsbricka med namn- och kontaktuppgifter.

Vad händer med katterna nu?

– De har omhändertagits av Sundsvalls djurhem tills vidare i väntan på att ägaren hör av sig, säger Malin Axroth.

Den som kan tänkas veta något om katterna kan ringa polisen och lämna upplysningar på telefon 114 14.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.