Foto: SVT

Tre myndigheter utreder timmerbilsolyckan

Uppdaterad
Publicerad

Olyckan där en timmerbilschaufför i 20-årsåldern omkom på väg 320 under torsdagen, kommer att utredas på flera håll. Bland annat gör Trafikverket en djupstudie.

Polisen utreder själva trafikolyckan, Arbetsmiljöverket gör en arbetsplatsutredning. Sedan gör Trafikverket en egen utredning.

– Alla dödsolyckor på väg utreds av oss, genom en djupstudie. Oavsett vem som äger vägen. Och oavsett vad som hänt, säger Josefine Gröndahl som arbetar som pressinformatör på verket.

Tittar på flera aspekter

Hon berättar att de analyserar varje delhändelse och fokuserar på vad som kan göras för att det inte ska ske igen.

– Bland annat tittar vi på beteende hos inblandade trafikanter, vägens beskaffenhet och fordonssäkerhet.

Resultatet blir offentligt

Under utredningens gång är den sekretessbelagd, men den blir offentlig när den är klar. I snitt brukar en utredning ta cirka tre månader, men det kan gå både snabbare och ta längre tid beroende på hur omfattande utredningen är.

Foto: SVT

Polisen har inlett en förundersökning, men det finns ingen som är misstänkt för något. Utan det är normala rutiner vid en trafikolycka av det här slaget.

– Vi gör en teknisk undersökning av lastbilen. Släpet och dragbilen i det här fallet. Vi var på plats innan man bärgade bilen, säger Alexandra Bergström, förundersökningsledare hos polisen.

Färdskrivaren granskas

Foton har tagits på plats och polisen har tömt färdskrivaren där information om hastigheter och körsträckor finns.

– Vi ska sammanställa alla uppgifter från färdskrivaren och sedan måste vi invänta den rättsmedicinska undersökningen.

Det handlar om att försöka bilda sig en uppfattning om vad som hänt. Men det finns ingen motpart, inga vittnen och inga andra fordon iblandade.

Det var på torsdagsmorgonen som timmerbilen i höjd med avfarten till Sandnäset, av okänd anledning, körde av vägen. Föraren, som var hemmahörande i Jämtlands län omkom. I vintras inträffade en dödsolycka med timmerbil på samma väg. Då omkom en man i 40-årsåldern.

Arbetsmiljöverket väntar på anmälan

På Arbetsmiljöverket inväntar man arbetsgivarens anmälan. Sedan finns tre alternativ för Arbetsmiljöverket.

– Antingen så gör vi ingenting, eller så begär vi in arbetsgivarens utredning som de är skyldiga att göra, eller så gör vi själva en inspektion, säger Annika Schmidt på Arbetsmiljöverket i Sundsvall.

Enligt lag är arbetsgivare skyldiga att såväl anmäla som att utreda allvarliga olyckor och tillbud.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.