Hör vad ansiktsmaskerna kan tillföra och hur det är att jobba med dem Foto: Ellen Jöhnnson/SVT

2000 skyddsmask 90 till vården i länet

Uppdaterad
Publicerad

Region Västernorrland har fått en leverans av 2000 skyddsmask 90 från Försvarsmakten. Skyddsmasker som nu kan användas på sjukhusen, hälsocentralerna och i kommunernas omsorgsverksamhet.

– Vi har precis fördelat de första maskerna, säger Anders Jaktlund på regionen.

Kommunerna meddelar sitt behov till Länsstyrelsen som gör en bedömning. Sedan levererar regionen till de som behöver utrustningen.

Coronaviruset i Västernorrland

Stor trygghet

Eftersom maskerna går att använda om och om igen är det ett mycket välkommet tillskott menar Anders Jaktlund.

– Det här är en trygghet för alla verksamheter inom hälso- och sjukvård om det uppstår brist på engångsmateriel. Den här är ju återanvändningsbar, säger han.

Ingen brist

Frågan om brist på skyddsutrustning har väckts flera gånger under de senaste veckorna, men Anders Jakltund hävdar att situationen i region Västernorrland just nu är god.

– Läget ser i stort sett bra ut. Vi har ingen rädsla för brist, även om vi inte har några lager.

Stödleveranser från Socialstyrelsen

Han berättar att man gör en daglig inventering av det skyddsmaterial som finns i regionen. Uppgifterna skickas till Socialstyrelsen och från dem kan regionen begära stödleveranser.

– Vi har fått ett antal sådana stödleveranser så vi har inga brister i våra verksamheter. Vi klarar de nivåer som krävs.

Däremot har man inte lager för en längre tid, utan för någon eller några dagars framförhållning.

Detta är Skyddsmask 90

Skyddsmask 90 skyddar ansikte och andningsvägar mot biologiska och kemiska stridsmedel, radioaktivt damm, tårgas, sotpartiklar och värmestrålning.

Skyddstiden för filter 90 är minst 100 timmars användning mot kemiska stridsmedel. Skyddsmasken kan kompletteras med industrifilter för ytterligare skydd mot industrikemikalier. I masken finns både dryckesfunktion och talförstärkning.

Med anledning av pandemin Covid-19 valde Arbetsmiljöverket i mars att besluta om undantag från CE-krav för skyddsutrustning.

Det möjliggör att hälso- och sjukvårdspersonal, ambulanspersonal, räddningstjänst samt försvarsmakten och polis och andra som ska upprätthålla allmän ordning kan använda skyddsmask 90 med tillhörande filter. Detta gäller om CE-märkt andningsskydd inte finns tillgängligt i verksamheten.

(källa: Försvarsmakten, Arbetsmiljöverket)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet