Annica Burman (V) blir politisk vilde i landstinget

Två vänsterpartister hoppar av

Uppdaterad
Publicerad

Två vänsterpartister i landstingsfullmäktige lämnar partigruppen. Annicka Burman och Kenneth Challis säger sig sympatisera mer med den socialdemokratiska linjen.

De lämnade beskedet vid Vänsterpartiets gruppmöte i Härnösand på måndagen. Gruppen var samlade inför morgondagens fullmäktige när Annica Burman, Kenneth Challis och Birgitta Liivlaid lämnade beskedet att de lämnar partiets fullmäktigegrupp. Därefter lämnade de mötet.

Känner sympati med (S)

Deras besked kom som en direkt följd av att socialdemokraterna på söndag beslöt att avbryta samarbetet med vänstern i fullmäktige.

– Jag har väntat på det som inträffade igår. Jag blev inte överraskad när socialdemokraterna valde att säga upp samarbetet och känner viss sympati med det beslutet, säger Annica Burman till SVT Västernorrland.

Ordinarie i fullmäktige

Annica Burman och Kenneth Challis har ordinarie platser i fullmäktige medan Birgitta Liivlaid är ersättare. I praktiken innebär beskedet att de blir politiska vildar i fullmäktige. Annica Burman understryker att de har samsyn med socialdemokraterna i de flesta sakfrågor som landstinget just nu brottas med.

– Vi är fortfarande vänsterpartister och kommer att ta ställning till varje sakfråga men är ense med socialdemokraterna om att det krävs 160 miljoner i besparingar inom specialistsjukvården. Det är oundvikligt, säger Burman.

Politisk dramatik

Att två vänsterpartister nu väljer att lämna sin egen grupp visar ytterligare på den politiska dramatik som råder inom landstinget just nu. Vänsterpartiet hade före avhoppen sex mandat i fullmäktige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer