Foto: Peter Nässén SVT

Tvist efter byggstopp i Viksjö – maskinägare kräver betalt

Publicerad

Maskinägare hotas av konkurs efter det långvariga byggstoppet vid Hästkullens vindkraftpark i Viksjö. I sex veckor har de stått i beredskap med maskiner och personal – men pengarna har uteblivit.

Det var i början av oktober som det stora vindkraftprojektet i Viksjö nära landskapsgränsen stoppades av länsstyrelsen på grund av brister i miljöarbetet.

I går torsdag gav länsstyrelsen klartecken till att arbetet ska kunna återupptas, men då står projektet inför nästa problem. Under det sex veckor långa byggstoppet har det uppstått en infekterad tvist om ersättningen till underentreprenörerna.

Läget allvarligt

Läget är allvarligt för flera maskinägare på området. De uppger för SVT att de inte fått betalt från sin uppdragsgivare, det multinationella bolaget Nordex.

– Kravet på oss som haft maskiner på plats här i Viksjö har varit att vi skulle stå i beredskap och kunna köra igång inom två timmar. Vi har blivit lovade 80 procent i stilleståndsersättning men pengarna har inte kommit, berättar en maskinägare för SVT.

Krismöte i veckan

Vid ett krismöte tidigare i veckan vittnade flera mindre underentreprenörer om att konkursen hotar runt hörnet. Pengar till banker, löner och andra utgifter är på upphällningen, berättades det.

Ett annat exempel som det berättas om är företaget som investerat i två helt nya maskiner för tre respektive två och en halv miljon kronor som stått stilla på byggarbetsplatsen.

Stopp i sex veckor

Totalt finns det ett 70-tal maskiner kontrakterade för bygget i Viksjö. Samtliga har stått stilla under de sex veckor som byggstoppet har varat.

Viksjöparken som heter Hästkullen ägs av den tyska energikoncernen RWE och det schweiziska finansinstitutet Credit Suisse. De har i sin tur anlitat Nysäter Wind för att genomföra projektet vilka i sin tur kontrakterat Nordex som totalentreprenör.

Tidigare var Eon en av delägarna i projektet men Eon sålde tidigare i år sin andel till RWE.

Vi söker Nordex som i sin tur anlitat maskinägarna för en kommentar.

Fotnot: Artikeln är korrigerad avseende Hästkullens ägarförhållanden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vindkraftparken Hästkullen

Mer i ämnet