Sundsvall Demolition Rollers ska spela seriespel tillsammans med – Karlstad. Foto: SVT

Udda samarbete öppnar för seriespel

Uppdaterad
Publicerad

Vad gör man när man vill spela match men inte får ihop fullt lag? Går ihop med ett annat lag så klart. I helgen spelar Sun Dem Rollers med spelare från Sundsvall och – Karlstad.

På söndag är det dags för match igen i Roller Derby-seriens division 2. Sundsvall Demolition Rollers har bara åtta godkända spelare men ställer upp ändå.

Sen träning för golvets skull

– Det visade sig att Karlstadslaget inte har tillräckligt med spelare och det har inte vi heller men då vi alla vill spela seriespel gick vi ihop och bildade ett lag tillsammans, berättar Anna-Maja ”Majhäm” Nylén när vi träffas på Sporthallen i Sundsvall.

Klockan är 21.30 när träningen börjar och inte förrän 23 slutar den. Men det finns en anledning. Golvet är nämligen det bästa parkettgolvet i hela stan vilket ger en helt annan rull och fart än andra gymnastiksalar.

Svåra test

Till helgen är det seriespel – men Roller Derby är en sport med en regelbok tjock som en bibel och inte alla spelare från Sundsvall har klarat testet för att bli godkänd för matchspel.

– Det är ett praktiskt och ett teoretisk test med massor av element. Vi kan inte ta en nybörjare och kasta in helt enkelt. Bara att åka rullskridskor fort på en bana med korta stopp och tvära kast är nog svårt. När det sedan är motståndare som försöker förhindra dig från allt det där så blir det svårt, säger Sofia Hård med spelarnamnet ”Fröken Hård”.

Tillfällig lösning

Sun City Rollers från Karlstad och Sundsvall Demolition Rollers blir i den nya tappningen – Sun Dem Rollers. Lösningen är tillfällig. Redan nästa år hoppas tjejerna att ha fått tillräckligt många godkända spelare för att kunna delta i serien på egen hand.

Men först är det alltså match i Norrköping som gäller i helgen. Med Karlstad som samarbetspartner.

– Självklart vinner vi!!

Matchen spelas i Norrköping på söndag,. Returen är den 9 dec i Sporthallen.

Här ser du hela tv-inslaget.

LÄS MER: Historisk Roller Derby-match i Sundsvall

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.