Ukrainska lärare i Junsele kan inte börja arbeta – långa väntetider hos Skatteverket

Uppdaterad
Publicerad

Junsele har tagit emot flera ukrainska flyktingbarn som väntar på att få börja skolan. Rektor Linnéa Stenklyft har anställt tre ukrainskatalande lärare, men har nu stött på problem.

– Beskedet från Skatteverket är att det tar tre-fyra månader att få ett samordningsnummer och innan dess kan vi inte anställda dem, säger hon.

Planen var att skolan skulle kunna ta emot eleverna före påsklovet, men den förhoppningen har grusats. Utan samordningsnummer kan de anställda inte öppna ett bankkonto och arbetsgivaren, kommunen, inte betala ut lön.

– Vårt system är knutet till Skatteverkets och för att få ut ett anställningspapper krävs ett samordningsnummer, berättar Linnéa Stenklyft.

Beskedet de tre lärarna fick hos Skatteverkets kontor i Sollefteå var att det är en väntetid på mellan 14 och 18 veckor för ett samordningsnummer.

”Pengar i plastkasse”

Rektor har försökt hitta sätt att komma runt problemet. Allt för att barnen ska få en mer normal vardag med skolgång och möjlighet till integration, men hittills har hon inte hittat någon utväg.

– Skatteverket föreslog att vi skulle anställa dem, hålla inne skatten och betala ut deras löner kontant. Men hur skulle det gå till? Ska de boka tid och åka åtta mil enkel väg för att hämta ut lönen i en plastkasse på banken i Sollefteå. Bankerna som knappt hanterar kontanter längre!?

Nödrop från andra

Migrationsverket i Region Nord har fått nödrop från flera oroliga arbetsgivare som också råkat ut för Skatteverkets långa handläggningstider, berättar Cecilia Borgh, enhetschef på Migrationsverket i Kramfors.

– Vi kan inte göra något lokalt, men vi har skickat frågan uppåt för att man nationellt kan trycka på Skatteverket, säger hon.

Fotnot: Linnéa Stenklyft är ledamot i kommunstyrelsen i Sollefteå för Socialdemokraterna och står också på fullmäktigelistan (ej fastställd ännu)inför kommunvalet .

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.