Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ulf hittade sin mamma nedkyld – hör honom berätta om den dramatiska händelsen. Foto: Fredrik Israelsson

Ulf hittade sin mamma nedkyld under strömavbrottet – kunde inte ringa efter hjälp

Uppdaterad
Publicerad

Strömavbrott efter de omfattande snöfallen den senaste tiden kan innebära allvarliga situationer när även telefonnätet slås ut.
Ulf Eriksson i Nora norr om Sundsvall hittade sin mamma nedkyld i ett strömlöst hus och kunde inte ringa efter hjälp.

Den 87-åriga kvinnan hade ramlat och var hjälplös i det iskalla, strömlösa huset. Händelsen, som P4 Västernorrland var först med att berätta om, inträffade efter snöovädret som lamslog södra Norrland i förra veckan med strömavbrott i flera dygn som följd.

– Jag hittade henne vid sängen, hon var knappt kommunicerbar, berättar Ulf Eriksson som sedan förgäves försökte ringa efter hjälp.

Strömavbrott stänger telefonen

Strömavbrott efter att snötyngda träd rasat över elledningarna är inte ovanligt i de här områdena men sedan det fasta telenätet monterats ned går telefonin via mobilmaster som också drivs elektriskt och efter hand slutar att fungera när strömmen går.  

– De ska fungera i fyra timmar vid strömavbrott men slås ut efter en timme och en kvart, det är inte roligt, konstaterar Ulf Eriksson som till slut fick kontakt med ambulans efter att ha kört flera kilometer från mammans hus med bil.

Nej till mobilt elverk

Teracom som ansvarar för den aktuella masten säger att den är byggd efter kundernas krav medan teleoperatören Telia hävdar att man ville lösa den akuta situationen i samband med strömavbrottet med ett mobilt elverk, men att Teracom sa nej med hänvisning till det avtal som finns. Nu ska Telia se över avtalet med Teracom.

Samtidigt ligger Ulf Erikssons mamma på sjukhus efter händelsen.

– Jag hade gärna velat vara kvar och ringa på plats, jag visste ju inte hur läget var, om hon hade någon allvarlig skada, säger han.

Hör Ulfs berättelse om den dramatiska händelsen i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer