Hackerattack och Bitcoinutpressning har nått sommaridyllen Ulvön i Örnsköldsviks skärgård. Hör Tobias Andersson, Ulvö hotell berätta. Foto: SVT

Ulvö hotells bokningssystem utsatt för hackerattack

Uppdaterad
Publicerad

Hackerattacker och bitcoin-utpressning, är knappast något man förknippar med sommaridyllen Ulvön. Men nu har det hänt.

– Det kan vara strömavbrott och problem med bredband, så vi är ganska vana här ute på ön, men nu börjar det kännas tungt, säger Tobias Andersson, kökschef Ulvö hotell.

Det går inte att boka bord eller rum på Ulvö hotell via deras bokningssystem sen en vecka tillbaka, något som allehanda.se var först med att berätta. Även hotell Hallstaberget i Sollefteå är drabbat, och där gör man bokningarna manuellt tills vidare.

– Vi sköter det med papper och penna, säger en ur personalen. I övrigt vill man inte kommentera händelsen.

Danska AK Techhotel som sköter boknings- och kassasystemet för hotellet på Ulvön och hundratals andra hotell i norden, utsattes för en hackerattack som infekterade företagets server med virus.

Lösensumma i bitcoin

Kort därefter kom ett utpressningskrav, de som hackat systemet krävde en lösensumma i bitcoin, vilket techotellet betalade.

Sånt som händer NASA, svenska Transportstyrelsen och franska finansdepartementet drabbade alltså ett litet hotell på Ulvön.

Tobias Andersson, kökschef Ulvö hotell. Foto: SVT

Tobias Andersson som driver hotellet väntar nu otåligt på att systemet ska fungera så deras verksamhet kan komma igång igen.

Hör honom i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.