Länsstyrelsen i Västernorrland anser att en undulat och en papegoja inte kan hålla varandra sällskap. Det är inte fåglarna på bilden som nämns i artikeln. Foto: TT

Undulat dög inte som papegojkompis

Publicerad

En kvinna i Härnösand föreläggs nu att skaffa ett sällskap åt sin papegoja som hålls i bur. Och det måste vara sällskap av samma art eller åtminstone släkte. Undulat passade inte.

I våras fick länsstyrelsen en anmälan om att en Härnösandsbo höll en burfågel, en papegoja, ensam utan sällskap. Kvinnan ansåg att hon själv, katten och hunden höll fågeln sällskap men det tyckte länsstyrelsen inte räckte. Papegojan behövde sällskap av en annan fågel av samma art.

Två ensamma fåglar

Kvinnan skaffade då en undulat och hävdade att de fungerade bra tillsammans. Men enligt länsstyrelsen har det bara lett till att två fåglar nu utsätts för psykiskt lidande eftersom de inte är av samma släkte och kommunicerar på olika sätt. I det vilda lever de dessutom inte ens i samma världsdel.

Tre veckor på sig

”Då förhållandena tyder på att bristerna fortgått en tid och det inte uppenbarligen kan antas att du på eget initiativ kommer att se till att avhjälpa dem finns skäl att förelägga dig om rättelse” skriver länsstyrelsen till kvinnan som fått tre veckor på sig att ordna sällskap åt sina nu två fåglar. Annars riskerar hon att bli av med djuren och få djurförbud.

Beslutet går att överklaga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.