En avdelning på Vemyra brann i juni Foto: SVT

Ung flicka döms för mordbrand

Uppdaterad
Publicerad

En flicka i övre tonåren dömdes på fredagen för mordbrand till åtta månaders sluten ungdomsvård. Detta efter att hon i början av juni satt eld på sin säng.

Flickan var intagen på Vemyra ungdomshem och var placerad på en låst avdelning. Under en juninatt satte hon med hjälp av ett batteri eld på sina sängkläder. De två andra intagna på avdelningen försökte få kontakt med henne men hon satt då bara och stirrade in i de meterhöga lågorna. Hon ska senare ha sagt att hon ville ”se hur avdelningen brinner”.

Personalen evakuerade alla på avdelningen och räddningstjänsten kunde släcka branden. Ingen person kom till skada.

Sundsvalls tingsrätt konstaterar i sin dom att den gärning flickan begått är mycket allvarlig. För en vuxen person är straffvärdet minst tre års fängelse. På grund av flickans låga ålder sätts emellertid straffet ner till åtta månaders sluten ungdomsvård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vemyra ungdomshem

Mer i ämnet