Häktningsförhandlingarna hölls som väntat bakom stängda dörrar. Foto: Patric Sellén SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Ung kvinna häktad misstänkt för medhjälp till mord i Sundsvall

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna i 25-årsåldern har häktats på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mord efter det misstänkta mordet på Skönsmon i Sundsvall under natten mot torsdagen. Kvinnan själv nekar till brott.

Kammaråklagare Jens Göransson hade yrkat på att kvinnan skulle häktas för mord och de skäl han anger i sin häktningsframställan till Sundsvalls tingsrätt är flera; att det finns skäl att den misstänkta kvinnan avviker eller på annat sätt undandrar sig lagföring eller straff, och att det finns risk för att kvinnan på fri fot försvårar utredningen genom att försöka undanröja bevis.

Dessutom är ett misstänkt mord ett häktningsskäl i sig eftersom straffsatsen för brottet är mer än två års fängelse.

Häktad för medhjälp till mord

Sundsvalls tingsrätt valde att häkta kvinnan på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mord. Exakt vad det beslutet grundar sig på vet vi ännu inte då häktningsförhandlingen hölls bakom stängda dörrar.

Men häktingsdomaren, lagman Robert Schött, säger så här till SVT Västernorrland:

– Under häktningsförhandlingens gång presenterade åklagaren en alternativ brottsrubricering till sitt häktningsyrkande, medhjälp till mord. Och det var det som tingsrätten häktade den misstänkta för.

Medgärningsman?

Vad hade den misstänkta kvinnan för inställning till den alternativa rubriceringen?

– Hon bestred häktning genom sin försvarare.

Man kan dock konstatera att medhjälp till mord skulle innebära att kvinnan inte ensam begått mordet. Vilket i sin tur skulle betyda att det i så fall finns en eller flera ytterligare medgärningsmän.

Men det här vill lagman Robert Schött inte kommentera.

Restriktioner

Åklagaren begärde också restriktioner för kvinnan i häktet som domstolen medgav. Däremot avslogs åklagarens begäran om yppandeförbud för alla parter i målet.

Det var under natten mellan onsdag och torsdag förra veckan som mordet begicks. Den 30-årige mannen hittades död tidigt på torsdagsmorgonen i sin lägenhet i ett flerfamiljshus på Skönsmon i Sundsvall.

Anhölls i fredags

Polisen gick tidigt ut med att man misstänkte mord, vilket stärktes bland annat genom brottsplatsundersökningen i lägenheten och i trapphuset där en stor mängd blod fanns.

Ett dygn senare greps kvinnan och anhölls vid lunchtid på fredagen.

Kvinnan är tidigare ostraffad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Misstänkt mord i Sundsvall

Mer i ämnet