En ung man tog sig en simtur sent på lördagskvällen i vattnet utanför simhallen i Härnösand men kom inte upp igen. Han hittades under bryggorna efter en stor sökinsats men hans liv gick inte att rädda. Arkivbild. Foto: SVT

Ung man död i drunkningsolycka i Härnösand

Uppdaterad
Publicerad

En man i 20-årsåldern hittades sent på lördagskvällen drunknad i Härnösands hamn.

Klockan 22.23 på lördagskvällen kom ett larm från SOS om ett drunkningstillbud i gästhamnen utanför simhallen i centrala Härnösand.

– Det var ett gäng grabbar där nere på bryggorna och en av dem hade fått för sig att han skulle simma så han hoppade i. De andra tittade väl inte till honom hela tiden och rätt som det var var han borta och kläderna låg kvar på bryggan så de slog larm, berättar Peter Norell vid räddningstjänsten.

Stor sökinsats

Räddningstjänst från både Härnösand och Kramfors, polis, ambulans och Sjöräddningssällskapet kallades till platsen för en stor insats med båtar, ytlivräddare och personal på land. Efter en och en halv timmes sökande hittades mannen.

– Vi hade folk som gick på bryggorna med båtshakar och de fann honom där på ett par meters djup. Han var medvetslös när vi fick upp honom och ambulanspersonalen gjorde hjärt- och lungräddning innan han fördes till sjukhus.

Saknade anhöriga

Sundsvalls sjukhus bekräftade under söndagsmorgonen att mannen, som var i 20-årsåldern, avlidit.

Polisen uppger att under räddningsinsatsen blev stämningen hätsk bland personer på land så man spärrade av området och skingrade folkmassan.

Enligt polisen hade mannen inga anhöriga i Sverige så man söker nu hans anhöriga i hemlandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.