En ung man fick inte diagnos i tid efter att ha kommit in till Sundsvalls sjukhus. Nu gör sjukhuset en lex Maria anmälan. Foto: SVT

Ung patient allvarligt skadad efter vårdmiss

Uppdaterad
Publicerad

Den unge mannen kom in till Sundsvalls sjukhus med svåra ryggsmärtor. Trots det dröjde diagnosen vilket innebär att symtom som inkontinens och domningar i ben och underliv kvarstår.

Händelsen är anmäld av Region Västernorrland

Det var strax före jul i fjol som mannen sökte vård på grund av svåra ryggsmärtor. Direkt väcktes misstanke om diskbråck men olika kommunikationsmissar gjorde att man inte gjorde någon magnetröntgen. Det visar Region Västernorrlands utredning av händelsen.

Mannen fick sin diagnos, ett stort diskbråck, först efter tre dygn och fördes akut till Norrlands universitetssjukhus i Umeå för att opereras.

I väntan på diagnos skadades nerverna och symtom som inkontinens, domningar i ben och underliv och nedsatt sexuell förmåga var fortfarande kvar efter operation.

”Det finns en okunskap angående tillgång till magnetkamera på jourtid” skriver chefsläkaren i Sundsvall i sin lex Maria-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer