I klippet berättar Linn Törnlund, joursamordnare på Skogsrå, vilka typer av problem som tjejer söker stöd för. Foto: Ylva Holmgren/SVT

Många unga tjejer söker stöd för familjeproblem under pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Belastningen på kvinno- och tjejjourer i Västernorrland har ökat under pandemin. Skogsrå i Sundsvall, berättar att det finns ett större behov jämfört med tidigare.

– Vi är på väg att nå samma peak som vi hade ifjol och då har bara tre månader gått, säger Linn Törnlund på Skogsrå.

Efter ett plattformsbyte i vintras dippade antalet stödsökande, men efter årskiftet är de på väg uppåt igen. Vanligtvis har Skogsrå bara öppet på helger. Men, fjolårets pådrag ledde till att de öppnade upp chatten en extra dag, för att lätta på trycket.

– Vi gjorde det eftersom det var många som blev hemma på dagtid, antingen på grund av distansundervisning eller för att de jobbade hemifrån, säger joursamordnaren Linn Törnlund.

Hon berättar också att när tiden utökades så blev det samtidigt fler som utnyttjade chatten.

– Vi upplevde definitivt att det fanns ett behov och vi skulle kunna ha öppet oftare. Har vi öppet så söker de sig dit, fortsätter hon.

Första steget

Skogsrå erbjuder en chatt antingen via en webbläsare eller deras app. De riktar sig främst till yngre tjejer och transpersoner som är i åldrarna 10-20 år. Men, de är inte bara till för tjejer i Sundsvall, utan vem som helst från hela landet kan få kontakta dem.

– Vissa kan tycka att det är skönt att inte behöva kontakta sin tjejjour precis där de bor, för att det känns mer tryggt och anonymt att skriva till en tjejjour i en annan stad.

Berättar stödsökande var hen befinner sig så är det dock lättare för jourtjejerna att hjälpa till.

– Oftast är ju vi första steget. Då blir deras nästa fråga ”vad ska jag göra nu, vart ska jag ta vägen?” Eftersom vi inte har någon egen psykolog så får vi hänvisa dem vidare till rätt ställe, oftast ungdomsmottagningen eller närmsta vårdcentral.

Chatta med jurist

De har också en jurist som hjälper till en gång i månaden med att svara på frågor via chatten. Hon finns tillgänglig första onsdagen varje månad.

– Hon kan hjälpa till med att förklara hur en anmälan går till, om det är ett brott som offret har blivit utsatt för och så vidare. Det är inte många unga tjejer som vet det.

Se videon ovan för att få veta vilka problem som tjejerna söker hjälp för och vad det beror på.

Hit kan du vända dig om du mår dåligt

Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att det känns outhärdligt, eller om du har allvarliga självmordstankar eller självmordsplaner. Var inte rädd för att be om hjälp!

Tjejjouren Skogsrå, chatta via deras hemsida eller app.  Alla lördagar kl 20-22. Juristchatt första onsdagen varje månad kl 20-21.

Mind självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101. Alla dagar, dygnet runt.

Bris – barnens rätt i samhället för dig under 18 år på telefonnummer 116 111 eller chatt. Alla dagar 14.00-21.00.

Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80. Alla dagar klockan 21.00-06.00.

Jourhavande präst nås via 112. Alla dagar klockan 21.00-06.00.

SPES – Riksförbundet för SuicidPrevention och EfterlevandesStöd 020-18 18 00. Alla kvällar 19-22.

Ring telefonnummer 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.