Ungdomar städar upp under Strandens dag

Publicerad

Idag är det Strandens dag och flera idrottsföreningar väljer att plocka skräp runt om i landet. Gullänget-Krokstas F04-lag städade längs Örnsköldsviks populära strandpromenad.

Ett 90-tal ungdomar ägnar lördagen till att plocka skräp längs stränderna i Västernorrland. Vi följde med några innebandyspelare från Gullänget-Kroksta IBS som fått uppgiften att städa upp längs strandpromenaden i centrala Örnsköldsvik. För besväret får laget betalt vilket betyder att man kan åka buss till bortamatcher istället för att åka i flera bilar.

– Jag tycker att det är bra. Vi har ju ett stort problem med miljön så det är jättebra om man kan hjälpa till. Det innebär också att vi kan ta buss till matcherna vilket är miljövänligt så det är win-win, säger Moa Lundestad-Berglund.

Kort sträcka – mycket skräp

Ifjol samlades 31 säckar brännbart skräp in i Västernorrland, åtta säckar icke brännbart skräp och sex säckar PET-flaskor. Sedan starten för nio år sedan har nästan 27 000 ungdomar samlat in 443 ton skräp runt om i Sverige.

Sträckan mellan hockeyarenan och småbåtshamnen är inte speciellt lång men trots det fanns gott om skräp.

– Ja det är oroväckande mycket skulle jag säga. Det är riktigt onödigt att man inte kan gå till en soptunna som slänga det, säger Julia Sundberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer