Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Unik örnhäckning i Ånge Foto: Länsstyrelsen Västernorrland

Havsörnar häckar i Ånge för första gången

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit en lyckat säsong för länets havsörnar. Länsstyrelsens regionala miljöövervakning rapporterar tio konstaterade häckningar och 15 ungar. För första gången har havsörnar häckat i Ånge kommun.

Havsörnarna i Västernorrland och speciellt i Sundsvallsområdet, har på senare år haft svårt att få fram ungar, troligen på grund av den höga miljöbelastning som finns i området. Med utgångspunkt från det är årets häckningsresultat som sammanställts av Länsstyrelsens regionala miljöövervakning glädjande.

Extra uppseendeväckande

Tio lyckade häckningar och 15 ungar är ett bra resultat och extra uppseendeväckande är att havsörnar för första gången häckat i Ånge kommun. Två ungar lyckades havsörnarna i Ånge få fram och häckningen är unik.

– Vi har aldrig konstaterat det förut och det finns inte nämnt historiskt, säger Peter Nilsson på länsstyrelsen i Västernorrland.

Första häckningen i Timrå

Även i Timrå kommun har havsörnar häckat för första gången i modern tid och det finns även en häckning en bit upp längs Ljungan i Sundsvalls kommun. Att havsörnarna drar sig inåt landet är en naturlig utveckling med tanke på att stammen ökar och reviren längs kusten blir upptagna, konstaterar Peter Nilsson.

– De söker sig inåt landet, även i Jämtland runt Storsjön finns häckningar, berättar han.

Oklar miljöpåverkan

Frågan är i vilken utsträckning örnarna som etablerar sig i inlandet påverkas av de miljögifter som varit förödande för örnarna i Sundsvallsområdet?

– Det vet vi inte än. Miljögifterna som PCB och DDT som vi har konstaterat längs kusten i länet har varit kopplade till gamla miljösynder. Havsörnarna i inlandet kommer att bli en referens till örnarna vid havet och det blir intressant att följa utvecklingen fortsättningsvis, menar Peter Nilsson.

Här har Västernorrlands havsörnar häckat 2020

Visa

Härnösands kommun – 2 häckningar

Sundsvalls kommun – 3 häckningar

Timrå kommun – 1 häckning

Ånge kommun – 1 häckning

Örnsköldsviks kommun – 3 häckningar

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer