Den lilla holmen mitt i Skagshamn försågs med fågelskrämma under häckningsperioden. Foto: Thomas Sundberg/SVT

Unik rättegång i Örnsköldsvik

Publicerad

En fågelskrämma på en liten holme i Skagshamn utanför Örnsköldsvik gick upp i tingsrätten under onsdagen. Enligt åklagaren har inget liknande fall tagits upp tidigare.

Anledningen till att åklagaren valde att göra tingssak av fågelskrämman som under två vårar satts upp på en liten holme mitt i Skagshamn är att saken inte prövats tidigare i Sverige. Inte i Norge eller Finland heller för den delen enligt åklagare Stig Andersson.

Fågelskrämman upptäcktes och anmäldes i slutet av april 2017 alltså under början av den tid mellan 15 april och 15 augusti då vilda fåglar är fredade.

– När jag läste om ärendet så konstaterade jag att det här är att se som ett artskyddsbrott. Det vill säga att man uppsåtligen stör fåglar vid det här tillfället

Kvinnan nekar

Rättegången kom till stor del att handla om när måsarnas häckningstid egentligen börjar i området. Den åtalade kvinnan som under rättegången hela tiden nekade till anklagelserna, hävdade att häckningen startar först i slutet av maj och att hon tänkt ta ner fågelskrämman ett par dagar efter att den beslagtogs av Kustbevakningen.

– Det var ju därför som jag ville ta stöd utifrån de häckningstider som meddelas för fågelskyddsområden i området. Det är så nära man kan komma de här häckningstiderna generellt sett, säger åklagare Stig Andersson.

Åklagaren valde i slutet av rättegången att ändå yrka på ett lågt straff.

– Det är ju inget allvarligare. Man har inte försökt att rensa ön från fåglar utan det är rätt så begränsat område av holmen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer